Sanatate

VICTIMELE CALDURII – Zeci de maramureseni ajung la urgenta din cauza deshidratarii (VIDEO)

FOTO: Lesin in strada (C) eMM.roVezi VIDEO
Cel putin zece maramureseni ajung zilnic la Spitalul Judetean cu simtome si complicatii provocate de deshidratare. Medicii din cadrul Unitatii de Primire Urgenta (UPU), care ii preiau pe acesti pacienti, spun ca numarul afectiunilor a crescut odata cu temperaturile, dar ca astfel de complicatii ar putea fi prevenite foarte usor daca maramuresenii ar fi mai precauti atunci cand ies in aer liber si daca s-ar hidratata corespunzator.

Saptamanal, la urgenta din Baia Mare se contabilizeaza zeci de cauzuri de deshidratare. Cei mai vulnerabili sunt copiii, varstnicii si bolnavii cronic. Potrivit medicului primar Remus Mitre, foarte multe dintre persoanele cu astfel de simptome ajung la UPU pentru stabilizare dupa ce cad pe strada. Durerile de cap sunt cele mai usoare semne, insa se poate ajunge la amortirea unor parti ale corpului si la lesin.

„Apa este un element destul de important. El reprezinta 70% din greutatea corporala. Cel mai bun barometru este senzatia de sete. In momentul in care apare setea ar trebui sa ne rehidratam corespunzator. Nu exista o formula general-valabila pentru rehidratare”, a aratat medicul Remus Mitre.

Deshidratarea poate fi impiedicata si prin consumul de alimente cu un continut scazut de acizi grasi – cea mai buna alegere in aceasta perioada fiind salatele din fructe si legume proaspete. In ceea ce priveste consumul de bere – bautura care e vanduta in cantitati mari in aceasta perioada -, acesta trebuie sa fie unul moderat.

“Aici vorbim doar de senzatia de hidratare de moment. Pe timp lung, consumul de bere stimuleaza diureza, ori prin diureza noi pierdem atat lichid, cat si saruri. E recomandata doar cu moderatie, dar in general nu sunt recomandate bauturile alcoolice. Sunt recomandate sucurile naturale si apa minerala”, a mai explicat medicul.

Problemele de sanatate cauzate de canicula pot fi preintampinate si evitand expunerea la soar in intervalul orar 11.00-16.00. Se recomanda hainele din bumbac, lejere, de culoare deschisa, si utilizarea ochelarilor de soare.

Meteorologii nu au vesti prea bune in privinta temperaturilor. In urmatoarele zile se asteapta ca mercurul din termometre sa urce la 33 de grade Celsius, chiar daca vor fi si scurte averse in Maramures.
Sursa: Anca Popescu