Externe

VICTIME INUNDATII – Cel putin 17 morti, plus 20 de disparuti in urma ploilor torentiale din Japonia

Foto Inundatii Rusia (c) ciao.roCel putin 17 persoane au murit si alte 20 au fost declarate disparute in Japonia din cauza ploilor torentiale care au afectat joi regiunea sudica Kyushu si au determinat evacuarea a 50.000 de persoane, au anuntat autoritatile si presa japoneza, relateaza AFP. Serviciile de interventie din prefectura Kumamoto au anuntat numeroase alunecari de teren si persoane blocate in case de torentele de noroi care au acoperit strazile.

Guvernul a mobilizat fortele de autoaparare (numele armatei japoneze) pentru a ajuta la operatiunile de salvare, dupa ce cantitatea de precipitatii a atins zece centimetri intr-o ora in unele zone ale acestei regiuni situate in centrul insulei Kyushu (sud-vest).

In regiunile Kumamoto si Oita (estul insulei Kyushu, n.red.), constatam ploi intense fara precedent“, a explicat agentia de meteorologie japoneza pentru a alerta populatia locala cu privire la caracterul exceptional al situatiei.

Cinci femei si un barbat – sexagenari, septuagenari si octogenari – au murit in regiunea Kumamoto cand ploile le-au distrus locuintele, a anuntat un oficial din cadrul prefecturii.
In prefectura vecina Oita, un septuagenar s-a inecat dupa ce a fost luat de o viitura.

Autoritatile locale au fost anuntate, de asemenea, in legatura cu disparitia a cel putin 20 de persoane, majoritatea luate de viituri sau negasite dupa distrugerea locuintelor lor.

Circa 50.000 de persoane au primit ordinul de a-si parasi domiciliul, potrivit presei.”Din nefericire, credem ca numarul (mortilor si disparutilor) va creste pe masura ce vom primi noi informatii de pe teren”, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al autoritatilor din Kumamoto.

Echipele de salvare au primit “numeroase cereri” de salvare, a adaugat el. “Vom avea probabil mai multe precipitatii mai tarziu si vom ridica nivelul de alerta”, a adauga un alt oficial.

In timpul unei sesiuni parlamentare, premierul Yoshihiko Noda a promis sa mobilizeze toate serviciile corespunzatoare pentru a le veni in sprijin locuitorilor. “Am inteles ca este vorba despre precipitatii record. Vom lua masurile necesare”, a declarat el.

Sursa: Mediafax