Cultura

VERNISAJ PICTORI – Lucrari ”prafuite” ale pictorilor baimareni contemporani au fost readuse pe simeze (VIDEO)

Foto: expozitie pictori contemporani - Ioan Marchis si Tiberiu Alexa (c) eMaramures.roVezi VIDEO
Lucrari de pictura realizate in ultimele sase decenii de artisti din Maramures au fost expuse in ”Golden Gallery” din mall prin grija coordonatorilor Centrului Artistic Baia Mare, care le-au facut o surpriza placuta atat amatorilor de arta cat si autorilor, unii dintre ei avand ocazia sa isi revada tablouri realizate in anii tineretii.

Vernisajul a avut loc azi, 9 iulie, la eveniment participand mai putini amatori de shopping, insa numerosi artisti. Expozitia „Pictori baimareni contemporani in colectiile Muzeului Judetean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare»” cuprinde 48 de tablouri realizate in intervalul 1952 – 2011. Cele mai multe dintre lucrari nu au mai fost expuse in public in ultimii 30 de ani, ceea ce face inedit evenimentul.

”Spre deosebire de exponatele de la Muzeul Judetean de Arta, aici am incercat sa aducem si cateva nume semnificative dintr-un motiv sau altul pentru istoria Centrului Artistic Baia Mare dar cu mai putina notorietate. N-am sa deconspir numele pentru ca nu vreau sa dau nume. Invit vizitatorii sa le descopere acele nume, sase, opt care astazi nu mai sunt in circuit, care astazi aproape nu mai spun nimic mai ales pentru anii ’70-’80 dar care la vremea respectiva au jucat un rol important in istoria si evolutia artistica baimareana”, a spus Tiberiu Alexa, directorul Muzeului de Arta Centrul Artistic Baia Mare. 

Foto: lucrare Dorel Topan (c) eMaramures.roArtistii care si-au vazut lucrarile pe simezele galeriei au fost placut surprinsi, iar printre ei si Dorel Topan, care a zambit la vederea unei piese realizata in timpul studentiei, in acelasi stil pe care il promoveaza si astazi: pop art.

Sunt surprins de curajul pe care l-am avut in momentul respectiv, de a a aborda o directie putin exploatata sau aproape deloc exploatata la Baia Mare. E o directie pe care am continuat-o si o exploatez si in momentul de fata”, a spus Dorel Topan.

Expozitia, amenajata la etajul II din Gold Plaza, poate fi vizitata pana in septembrie.
Sursa: Diana Grad