Administratie

VALORI FICTIVE – Cladirile din patrimoniul judetului Maramures sunt subevaluate (VIDEO)

Valiza cu bani (c) sxc.huVezi VIDEO
Cladirile din patrimoniul Consiliului Judetean Maramures sunt evaluate la doar 70 de milioane. Subevaluarea este cauzata de un vid legislativ care, din cauza faptului ca imobilele din patrimoniul unui judet nu sunt purtatoare de impozite, permite conducerilor administratiilor judetene sa modifice valoarea unei cladiri doar cu suma investita in reparatii.

In scriptele oficiale, valorile de inventar ale unor cladiri emblematice din patrimoniul Maramuresului sunt, in cele mai multe cazuri, mai mici decat pretul materialelor cu care au fost construite. S-a ajuns la situatia in care cel mai valoros imobil din patrimoniul judetului, intins pe o suprafata de peste 23 de mii de metri patrati si organizat pe 12 nivele, sa fie evaluat la doar 10 milioane de euro, iar Biblioteca Judeteana, la sub 2 milioane de euro.

„Valoarea sediului central a Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare (n.r., cladire pe trei nivele, 7.800 mp, inaugurata in 2003) este de 8,9 milioane de lei, caldirea P+11 a Spitalului Judetean „Constantin Opris” Baia Mare (23.160 mp, dat in folosinta in 1971 si aflat intr-o reabilitare ce implica 17 milioane de euro) este de 47,8 milioane de lei. Apoi, caldirea Aerogarii de la Aeroportul Baia Mare – 6,5 milioane de lei, Scoala speciala pentru copii cu deficiente nr 2 din Baia Mare – 2,7 milioane de lei, iar cea din Sighet – 1,9 milioane de lei”, a enumerat Maria Kovacs, director executiv Directia Patrimoniu si Logistica – CJ Maramures.

Explicatia acestor valori neconforme cu realitatea consta in faptul ca evaluarea periodica a cladirilor, obligatorie in sistemul privat, este un act formal pentru unitatea administrativa a judetului, respectivele imobilile fiind scutite de plata impozitelor. Asa ca, evaluarea este facuta de angajatii Consiliului Judetean si nu de experti autorizati. In plus, valoarile de inventar sunt modificate, doar daca in anul anterior s-au facut reparatii sau investitii la respectivul imobil.

Valoarea bunurilor cuprinse in domeniul public la sfarsitul anului 2011 este de 426.446.068 de lei. Asta se compune din bunuri imobile – si anume cladiri si constructii speciale, in valoare de 314.546.277 lei, si terenuri in valoare de 106.893.785 lei, precum si bunuri mobile (esantioane minerale, colectii specifice muzeelor si bibliotecilor) in valoare de 5 milioane de lei”, a mai precizat directorul executiv al Directiei Patrimoniu si Logistica din cadrul CJ Maramures.

In patrimoniul judetului, Castelul Pocol este evaluat la 2.700 de euro, Policlinica 2, Scoala Populara de Arta si Spitalul de Boli Infectioase, Dermatovenerice si Psihiatrie din Baia Mare (care detine trei imobile, cel principal, edificat in 1981, fiind pe patru niveluri si cu o suprafata construita de 1.400 mp) sunt evaluate la 600.000 de euro fiecare, iar fostele sedii Proteplant au valori de garaje: cel din Arinis „costa” 1.700 de euro, cel din Baia Mare – 1.650 de euro, iar cel din Somcuta Mare – 4.500 de euro.

De altfel, chiar sediul in care functioneaza Prefectura si Consiliul Judetean Maramures, Palatul Administrativ din Baia Mare, construit in 1970, pe o suprafata de 3.000 mp, cu peste 400 de incaperi, este inregistrat cu o valoare de 2,8 milioane de euro.
Sursa: Catalin Vischi