Sanatate

UTIL – Ce trebuie sa stii despre flacoanele din plastic pe care le cumperi din magazin

Sanatatea poate fi pusa in pericol atunci cand alegi sa cumperi un anumit recipient de plastic care contine apa imbuteliata, mai ales daca vrei sa o refolosesti, relateaza Healthy Holistic Living.

Multi oameni nu au auzit niciodata de semnele care sunt trecute pe spatele sticlelor de plastic, iar altii pur si simplu le ignora. Specialistii sustin ca este important sa cunosti ce insemna fiecare semn cu care este marcata orice sticla de plastic. Asta pentru ca orice fel de plastic contine substante chimice care pot provoca diferite probleme pentru organismul uman.

Iata ce insemna fiecare simbol in parte care este trecut pe spatele recipientelor din plastic si de ce trebuie sa tii cont:

PET sau PETE
PET este unul din materialele plastice cele mai frecvent utilizate in produsele de consum, si se gaseste in marea parte in sticlele de plastic care contin apa imbuteliata. Acest ambalaj este destinat pentru recipiente de unica folosinta. Utilizarea repetata creste riscul de dezvoltare al bacteriilor. Aceste sticle pot elibera metale grele si substante chimice care afecteaza echilibrul hormonal. Plasticul de tipul PET este dificil de decontamint, iar o curatare corespunzatoare necesita substante chimice nocive.

HDP sau HDPE
Plastic HDPE este plasticul rigid folosit pentru a face cutii de lapte, detergent si sticle de ulei, jucarii, si unele pungi de plastic. Acest tip de plastic practic nu contine chimicale. Expertii recomanda sa alegi aceste sticle atunci cand cumperi apa imbuteliata, pentru ca sunt, probabil, cele mai sigure si astfel, sa contin cea mai curata apa pe care o poti gasi pe piata.

PVC sau 3V
PVC-ul este un material plastic moale, flexibil, folosit pentru a face transparent un anumit ambalaj alimentar. Se gaseste in sticlele de ulei, inelele de dentitie pentru copii si in jucariile pentru animalele de companie. Acest tip de plastic elibereaza 2 substante chimice toxice care afecteaza hormonii din corpul tau. Expertii recomanda pe cit posibil sa eviti sa cumperi un produs care contine astfel de plastic.

LDPE
Acest plastic nu trebuie utilizat in productia de sticle, chiar daca nu produce substante chimice in apa. Cu toate acestea, nu este o idee buna sa cumperi un produc care contine acest tip de plastic, pentru ca el contine substante chimice periculoase care pot altera unele produse de consum.

PP
Este un alt tip de plastic de culoare alba sau semi-transparent, folosit ca ambalaj pentru siropuri si cupe de iaurt. Acest tip de plastic are calitati excelente care rezista la tranzitul de temperatura. Cand este incalzit, aceasta nu se topeste. Astfel, este relativ sigur. De asemenea, serveste ca o bariera buna impotriva umezelii, grasimii si substantelor chimice.

Sursa: Mediafax