Actualitate

UNIVERSITATI – Concursurile pentru ocuparea posturilor in invatamantul superior de stat au fost deblocate

Universitatea de Nord Baia Mare (c) eMM.roConcursurile pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante in invatamantul superior de stat au fost deblocate, ocuparea celor 2.381 de posturi urmand sa fie facuta cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate, a anuntat Ministerul Educatiei. Astfel, universitatile de stat vor putea organiza concursuri in vederea ocuparii posturilor didactice si de cercetare vacante, posturi blocate incepand cu anul 2009, decizie care a condus in ultimii trei ani la un deficit de cadre didactice titulare de 42,76 la suta, dupa cum au precizat oficialii din minister.

Potrivit hotararii, pot fi ocupate posturile vacante de asistent universitar, lector universitar, sef de lucrari, conferentiar universitar, profesor universitar, asistent cercetare si cercetator stiintific gradele I, II si III.

“Ocuparea celor 2.381 de posturi se face in conditiile legii si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate pe anul 2012, in conformitate cu solicitarile institutiilor de invatamant superior de stat inaintate MECTS in luna septembrie a anului 2011. O alta conditie ce trebuie respectata este incadrarea intr-o politica de resurse umane echilibrata, astfel incat scoaterea posturilor la concurs sa nu genereze majorarea numarului total de posturi ocupate pe fiecare institutie de invatamant superior de stat. Prin exceptie, pot fi ocupate prin concurs posturile didactice si de cercetare care s-au vacantat prin iesiri din institutia de invatamant superior de stat in anul universitar 2011-2012″, a declarat ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop.

In anul universitar 2011-2012, in institutiile de invatamant superior de stat sunt normate 42.498 de posturi didactice, dintre care 24.134 de posturi didactice ocupate de titulari (56,79 la suta) si 18.364 (43,21 la suta) posturi didactice vacante.
Sursa: Ioana Osan