Externe

Ungaria: 62 de ani de la începutul revoluţiei anticomuniste din 1956

În Ungaria au loc astăzi manifestări organizate cu prilejul împlinirii a 62 de ani de la începutul revoluţiei anticomuniste din 1956, 23 octombrie fiind zi de sărbătoare naţională.

Declanşată printr-un protest studenţesc, revoluţia a fost înăbuşită de trupele sovietice de ocupaţie. 3.000 de unguri au fost ucişi, zeci de mii au fost arestaţi şi 200.000 s-au refugiat în Occident.

Ca şi în anii anteriori, manifestările oficiale au început astăzi, la Budapesta, cu un ceremonial de arborare cu onoruri militare a drapelului Ungariei în Piaţa Kossuth din faţa Parlamentului.

Pe parcursul zilei, cetăţenii vor avea posibilitatea să viziteze clădirea legislativului ungar, iar la Muzeul Casa Terorii din Budapesta va fi organizat după-amiază un program festiv, în cadrul căruia premierul Viktor Orbán va rosti un discurs.

Reprezentanţii mai multor partide din opoziţie vor participa la o manifestaţie organizată de o asociaţie anticorupţie, care doreşte să strângă, cu acest prilej, semnături pentru aderarea Ungariei la iniţiativa privind înfiinţarea Parchetului european.

Manifestări organizate de autorităţi şi partide cu prilejul împlinirii a 62 de ani de la începutul revoluţiei din 1956 au loc astăzi pe întreg teritoriul Ungariei.

Având în vedere faptul că ziua de 23 octombrie este zi de sărbătoare naţională în Ungaria, circulaţia tirurilor pe teritoriul acestei ţări a fost restricţionată până diseară la ora 23:00 a României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *