Externe

Un cunoscut infractor cibernetic a fost arestat în Spania

Liderul unei grupări infracţionale, responsabilă pentru o serie de atacuri cibernetice ce au vizat peste o sută de instituţii financiare din toată lumea, a fost arestat la Alicante, în urma unei anchete a Poliţiei spaniole, în cooperarea cu FBI, Europol şi autorităţile din România.

Începând din anul 2013, gruparea infracţională a atacat o serie de instituţii financiare folosind două programe software de tip malware, cunoscute drept Carbanak şi Cobalt. Atacurile cibernetice au generat pierderi cumulate de peste un miliard de euro pentru industria financiară, potrivit unui comunicat emis de Europol.

Infractorii cibernetici încercau să se infiltreze prin trimiterea de emailuri de tip spear phishing către angajaţii unor instituţii financiare, infectând calculatoarele victimelor cu programe malware. Astfel, reuşeau să preia controlul asupra calculatoarelor infectate, fapt ce le-a permis să transfer fonduri în anumite conturi ori să preia controlul asupra unor bancomate.

Grupul infracţional a fost destructurat în urma unei anchete complexe efectuată de Poliţia spaniolă, în cooperare cu Europol, FBI, autorităţile din România, Belarus, Taiwan şi entităţi private.

“Această operaţiune globală este un succes semnificativ de cooperare poliţienească internaţională împotriva unei organizaţii de infracţionalitate cibernetică”, a declarat Steven Wilson, şeful Centrului european de infracţionalitate cibernetică (EC3) din cadrul Europol, potrivit mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *