Stiri nationale

UDMR, apel sfidător către români. Ce solicită comunitatea maghiară

Adunaţi la Cluj-Napoca la Congresul UDMR, membrii patricului au adoptat, cu unanimitate de voturi, că steagul maghiar în culorile roşu, alb şi verde este simbol naţional propriu al comunităţii maghiare din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc, de imnul Ungariei şi de imnul Ţinutului Secuiesc.

Comunitatea maghiară a făcut şi un apel către români făcând apel să accepte folosirea de către comunitatea maghiară, în deplină libertate, fără sancţiuni, simbolurile proprii care o caracterizează şi fac parte din identitatea sa etnică. Mai mult, etnicii maghiari se aşteaptă ca demersul lor să fie sprijinit de România, UE şi comunitatea internaţională pentru a utiliza liber aceste simboluri.

”În ultima perioadă au fost iniţiative şi hotărâri inexplicabile din partea autorităţilor şi a unor judecători prin care au fost sancţionaţi primari şi oameni care au folosit aceste simboluri cu toate că legea permite acest lucru. Eu cred că într-o Europă modernă, unde interculturalitatea este o realitate, folosirea simbolurilor comunitare şi naţionale nu trebuie să nu fie intezisă. Am considerat să spunem pentru toată societatea care sunt simbolurile pe care vrem să le folosim în deplină libertate, fără sancţionarea celor care pun drapelul secuiesc, care folosesc tricolorul maghiar roşu, alb, verde. E un gest absolut firesc. Toate comunităţile locale care au o identitate locală, regională, au simboluri specifice, nu e o dramă, ar trebui să fie normalitatea, realitatea. Noi am vrut să transmitem către societatea românească acest mesaj şi rugămintea, <Oameni buni, acceptaţi să folosim în deplină libertate, fără sancţiuni, aceste simboluri care ne caracterizează, ne definesc şi fac parte din identitatea noastră etnică>”, a spus Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Obiectivul principal al Congresului desfăşurat la Cluj-Napoca a fost conturarea unui proiect pentru viitorul comunității maghiare din Transilvania și alegerea președintelui UDMR pentru următorii patru ani. La eveniment au participat aproape 1.000 de delegați și numeroși invitați din țară și din străinătate.

One Response

  1. Dar steguri ale romanilor sunt arborate prin Ungaria sau alte state?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *