Actualitate

TUTUN DE CONTRABANDA – Peste 58.000 de pachete de tigari de contrabanda confiscate la frontiera

Foto tigari de contrabanda (c) ITPF Sighet 
Foto tutun de contrabanda (c) ITPF Sighet 

Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei au desfasurat, in perioada 6-7 iulie, mai multe actiuni pe linia combaterii contrabandei cu tigari. In urma investigatiilor au fost confiscate peste 58.000 pachete cu tigari de provenienta ucraineana si R.Moldova, in valoare de aproximativ 500.000 lei. Persoanele implicate sunt cercetate pentru savarsirea infractiunii de contrabanda. In doua dintre cazuri, pentru retinerea contrabandistilor, politistii de frontiera au folosit armamentul din dotare, fiind trase sase focuri de avertisment in plan vertical.

O patrula a politiei de frontiera din cadrul SPF Radauti – ITPF Sighetu Marmatiei, a observat, in 7 iulie, doua atelaje hipo, care se deplasau dinspre frontiera de stat catre localitatea Vicovu de Sus. Politistii de frontiera au procedat la interceptarea acestora moment in care atelajele hipo au schimbat directia de mers incercand sa fuga.

Pentru retinerea unei persoane, politistii de frontiera au fost nevoiti sa foloseasca conform legii armamentul din dotare, fiind trase patru focuri de avertisment in plan vertical, intrucat barbatul nu s-a supus somatiilor legale prin voce. La cercetarea terenului, au fost descoperite mai multe colete care contineau 12.000 pachete cu tigari de provenienta ucraineana in valoare de peste 89.000 lei.

Barbatul Gheorghe S, de 25 ani, domiciliat in localitatea Vicovu de Sus, este cercetat de catre politistii de frontiera pentru savarsirea infractiunii de contrabanda in forma agravanta. Intreaga cantitate de tigari a fost ridicata in vederea confiscarii.

In 6 iulie, o patrula a politiei de frontiera a observat in apropierea frontierei de stat mai multe persoane care incarcau intr-un autoturism colete voluminoase. Lucratorii au procedat la somarea prin voce a barbatilor, moment in care acestia au abandonat coletele retragandu-se pe teritoriul statului ucrainean.

In urma cercetarilor, langa autoturism precum si in interior au fost descoperite 17.490 pachete cu tigari de provenienta R. Moldova, in valoare de peste 122.000 lei. Si in acest caz intreaga cantitate de tigari a fost ridicata in vederea confiscarii.

Lucratorii din cadrul SPF Izvoarele Sucevei – ITPF Sighetu Marmatiei, au descoperit, in 7 iulie, la aproximativ doi km de linia de frontiera spre interior 59 colete invelite in folie neagra si albastra. In apropiere a fost observata o persoana care nu s-a supus somatiilor legale prin voce, lucratorii fiind nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare fiind trase doua focuri de avertisment in plan vertical. In acel moment barbatul a fugit pe teritoriul statului Ucrainean.

Imediat au fost anuntate autoritatile de frontiera ale statului vecin in vederea cercetarii in comun a evenimentului. In urma inventarierii coletelor, a rezultat cantitatea de 29.490 pachete cu tigari de provenienta ucraineana in valoare de peste 295.000 lei.
In toate situatiile se efectueaza cercetari in vederea identificarii tuturor persoanelor implicate si a documentarii intregii activitati infractionale.
Sursa: I.O.