Turism

TURISM – Grecia elimina cota redusa de TVA de care beneficiau sase insule

Grecia va elimina, incepand cu data de 1 octombrie, Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) redusa de care beneficiau sase insule populare in randul turistilor, in conformitate cu acordul convenit cu creditorii internationali, a anuntat luni Ministerul elen de Finante, transmite Reuters.

Santorini, Mykonos, Rodos, Naxos, Paros si Skiathos vor aplica incepand de joi cote de TVA de 6, 13 si 23%, fata de 5, 9 si respectiv 16% in prezent. Si restul insulelor din Marea Egee ar urma sa intre in noua schema de TVA in doua etape, la 1 iunie 2016 si 1 ianuarie 2017, cand si cele mai indepartate insule grecesti vor aplica cotele de TVA valabile la nivel national.

‘Este clar ca aceasta evolutie este o necesitate politica, si nu alegere, care deriva din acordurile cu institutiile’, a precizat Ministerul grec de Finante intr-un comunicat de presa. Potrivit sursei citate, ratele de TVA vor fi revizuite in 2016, daca Grecia isi depaseste tintele de colectare a veniturilor si combatere a evaziunii fiscale iar Guvernul va lua masuri pentru a reduce impactul acestor majorari asupra rezidentilor.

Turismul este o ramura de baza a economiei Greciei iar veniturile din turism ar urma sa atinga un nivel record in acest an.

Premierul Alexis Tsipras, care a fost reales la alegerile legislative din data de 20 septembrie, a promis ca va unifica sistemul de plata a TVA in schimbul unui nou program de asistenta in valoare de 86 de miliarde de euro.

Sursa: Agerpres