Stiri externe

TURCIA – Nou bilant al atentatelor din Ankara: 86 de morti; reactii internationale

Bilantul – inca provizoriu – al dublului atentat care a vizat sambata dimineata, la Ankara, o manifestatie pentru pace, organizata de opozitia prokurda, a crescut la cel putin 86 de morti, a anuntat ministrul turc al sanatatii, Mehmet Muezzinoglu, citat de AFP.

“62 de persoane au fost ucise pe loc si alte 24 au decedat la spital”, a precizat ministrul, intr-o conferinta de presa in capitala turca, adaugand ca alte 186 de persoane au fost ranite in aceste doua atentate care intervin cu trei saptamani inaintea alegerilor legislative anticipate din Turcia la 1 noiembrie.

Intr-un climat de tensiuni puternice alimentate de conflictul kurd si apropierea alegerilor, sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a lansat un apel sambata Turciei “sa ramana unita” impotriva “teroristilor”. Presedintele francez, Francois Hollande, a condamnat “atacul terorist odios”, in timp ce omologul sau rus,Vladimir Putin, a trimis un mesaj de condoleante presedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Principalul partid prokurd din Turcia, care facuse apel la manifestatie, a denuntat “masacrul teribil” si a atribuit guvernului responsabilitatea pentru atentate.
“A fost comis un atac barbar”, a reactionat liderul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), Selahattin Demirtas, potrivit caruia “ne-am confruntat cu un stat sangeros care s-a transformat intr-o mafie”.

Sursa: Agerpres