Actualitate

TROC POLITIC – Primarul din Farcasa face presiuni asupra noilor sefi de la Consiliul Judetean (VIDEO)

FOTO: Ioan Stegeran, primar Farcasa (c) eMM.roVezi VIDEO
Controversatul proiect privind infiintarea unui depozit ecologic de deseuri in Maramures naste noi dispute politice. Aflat pe masa specialistilor din Ministerul Mediului, dosarul care prevede investitii de 50 de milioane de euro pentru judet risca sa ramana fara obiect, deoarece primarul din comuna Farcasa s-a razgandit in privinta terenului pe care urma sa il puna la dispozitie in vederea ridicarii constructiei. Ioan Stegeran a explicat ca nu mai vrea amplasarea depozitului ecologic in localitatea pe care o conduce, decat in situatia in care noii sefi ai Consiliului Judetean ii vor garanta un sprijin banesc suficient de mare pentru a-si termina proiectele incepute in comuna.

Conditionarea lui Stegeran vine in contextul in care puterea administrativa a judetului s-a schimbat, iar promisiunile facute de catre democrat-liberali in momentul in care s-a stabilit ca statia de management a deseurilor sa fie amplasata in Farcasa ar putea ramane neonorate. Primarul a aratat ca vechiul acord prevedea ca aproximativ 10 milioane de lei sa fie directionati catre comuna pentru finalizarea scolilor si pentru serviciul de interventii de urgenta si a subliniat ca, daca noua conducere nu ii va oferi sprijin financiar, depozitul nu va mai putea fi construit in Farcasa.

„Am renuntat la aceasta batalie din cauza ca s-a schimbat conducerea judetului. Daca conducerea viitoare a judetului doreste acest lucru (n.n. amplasarea depozitului in Farcasa), usa este deschisa, dar cu unele conditii. Sa ma ajute financiar cu ce mi s-a promis. Sa fie respectate toate normele si sa participam si noi in control si sa vedem ca se executa lucrarile conform normelor europene”, a declarat, pentru eMaramures, Ioan Stegeran.

Primarul din Farcasa le cere reprezentantiilor Consiliului Judetean si garantii in privinta respectarii normelor de mediu. El a aratat ca autoritatile maramuresene vor trebui sa convinga localnicii ca proiectul nu ii va afecta in niciun fel, pentru ca el nu vrea sa isi strice reputatia si sa piarda din increderea electoratului.

Actualii membri din executivul Consiliului Judetean tind sa nu dea crezare declaratiilor lui Stegeran. Vicepresedintele Emil Marinescu sustine chiar ca nu exista niciun fel de probleme pentru ca proiectul de gestionare integrata a deseurilor sa nu poata merge mai departe.

“Deocamdata sunt niste declaratii care tin efectiv de ce s-a intamplat in campania electorala. Chestiunile fierbinti de atunci nu s-au racit inca suficient. Am incredere ca proiectul va merge iar primarul Stejeran si ceilalti sunt oameni seriosi si trebuie sa privim lucrurile ca atare. E un proiect mare, extrem de important pentru Maramures, si, din simple declaratii din campania electorala, nu putem opri un proiect”, a afirmat Marinescu.

Vicepresedintele Consiliului Judetean a mai aratat ca pana maine, 22 iunie, traducerea documentatiei de la dosar va fi trimisa la Bucuresti, iar dupa ce va fi primit acceptul din partea Ministerului Mediului vor putea fi demarate procedurile in vederea lansarii licitatiei.

Proiectul privind managementul deseurilor la nivelul judetului Maramures a intampinat extrem de multe probleme in faza de pregatire pentru ca autoritatile judetene nu au reusit sa convinga comunitatile locale de oportunitatea investitiei si au gasit extrem de greu un loc in care sa amplaseze viitorul depozit ecologic.

In cazul atribuirii terenului de la Farcasa exista si un proces civil, pentru ca o localnica din satul Tamaia a dat in judecata Consiliul Judetean, Consiliul Local Farcasa, respectiv Agentia pentru Protectia Mediului Cluj, pentru a impiedica amplasarea depozitului de deseuri in zona. 

FOTO: Ioan Stegeran, primar Farcasa (c) eMM.ro
Sursa: Camelia Tocaci, Andrei Gherghel