Monden

TREND – Vinilurile sunt mai cautate in SUA, insa piata digitala domina incasarile industriei muzicale

Vanzarile de albume si EP-uri in format vinil au generat incasari de peste 220 de milioane de dolari pe piata din SUA in primele sase luni ale acestui an, depasind cu peste 60 de milioane de dolari incasarile generate de platformele digitale de streaming, printre care YouTube, Vevo sau Spotify, potrivit unui raport recent al ‘Recording Industry Association of America’ (RIAA), scrie theverge.com.

Serviciile digitale de streaming au generat 162,7 milioane de dolari in primele sase luni ale anului, o crestere de 27% fata de perioada similara a anului trecut, iar vanzarile de viniluri au crescut cu 52% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Diferenta dintre vanzarile de viniluri si veniturile generate de platformele de streaming este doar o mica componenta a puzzle-ului urias reprezentat de industria muzicala din SUA, unde descarcarile online cu plata continua sa aduca venituri consistente de pana la 40% din totalul incasarilor industriei muzicale pentru primele sase luni ale anului.

Incasarile generate de serviciile de streaming vor continua sa creasca, apreciaza responsabilii RIAA, depasind deja vanzarile clasice din magazine, urmand sa ‘canibalizeze’ la propriu si segmentul vanzarilor digitale.

Veniturile cumulate din segmentul radio digital, din serviciile cu plata online pe baza de subscriere si din reclamele asociate serviciilor muzicale de streaming au depasit pragul de 1 miliard de dolari in prima jumatate a acestui an.

‘Cifrele continua sa reflecte imaginea unui domeniu de afaceri care se afla inca intr-o faza de tranzitie uriasa’, a declarat presedintele si directorul executiv al RIAA, Cary Sherman.

Sursa: Agerpres