Sanatate

TRATAMENT DIABET – Insulina – modalitatea terapeutica cea mai eficienta in obtinerea controlului glicemic

Controlul glicemic este o prioritate majora in managementul diabetului zaharat, a subliniat, vineri, prof. dr. Nicolae Hancu, investigator principal al studiului ORIGIN, cu prilejul prezentarii rezultatului studiului clinic.

Potrivit specialistilor, cea mai eficienta modalitate de tratament pentru obtinerea controlului glicemic este insulinoterapia.

”Studiul ORIGIN a aratat ca se poate face tratament cu insulina in siguranta fara sa apara complicatii cardiovasculare, oncologice, hipoglicemie si crestere in greutate”, a subliniat prof. dr. Nicolae Hancu.

In studiul clinic au fost cuprinsi in schema de tratament peste 12.500 de pacienti, de peste 50 de ani, din 40 de tari din intreaga lume. Romania a fost inclusa cu 850 de pacienti, din 20 de centre de diabet si s-a derulat pe o perioada de sase ani.

“ORIGIN este un studiu extraordinar prin prisma numarului de pacienti inrolati si prin cea a duratei sale. Acest studiu a dovedit inca o data siguranta si eficienta pe termen lung a terapiei cu insulina glargin, precum si importanta acestei terapii in viata pacientilor cu diabet.Totodata, ORIGIN ofera noi date cu privire la beneficiile si riscurile posibile ale initierii terapiei cu insulina Glargin mai devreme pe parcursul evolutiei diabetului, oferind premise importante care sa conduca la schimbari semnificative in practica medicala actuala din diabetologie”, a aratat medicul.

”Insulina a fost utilizata si in cazul prediabeticilor,- cei care au o glicemie intre 110 – 125, si s-a constatat o scadere a glicemiei la 90 – 94, o treime dintre prediabetici nu au mai dezvoltat diabet”, a spus prof. dr. Nicolae Hancu.

El a mai afirmat ca nu se cunoaste numarul persoanelor prediabetice din tara noastra.
Sursa: Agerpres