Sanatate

TRATAMENT CARDIACI – Infarctul si AVC-ul rapun tot mai multe persoane tinere

Foto: inima - mulaj (c) gettyimages.comSchimbarea stilului de viata, in principal alimentatia echilibrata, activitatea fizica zilnica, fara fumat si odihna adecvata poate preveni 80% dintre bolile cardiovasculare determinate de ateroscleroza, dar si peste 90% dintre cazurile de diabet zaharat si 70% dintre cazurile de cancer, a subliniat prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii. Romania ocupa locul trei in lume, un procent de 62% dintre romani murind din cauza bolilor cardiovasculare. Varsta la care apare infarctul de miocard a scazut, grupa de varsta 30 – 40 de ani fiind din ce in ce mai afectata de infarct de miocard sau accident vascular cerebral (AVC).

Preventia trebuie inceputa inca din scoala si trebuie sa aiba mesaje clare, a evidentiat prof. dr. Dan Gaita. Specialistii au aratat ca program este structurat, dar nu este inca finantat de Ministerul Sanatatii.

Societatea Romana de Cardiologie si-a propus scaderea mortalitatii provocate de bolile cardiovasculare cu 10% pana in 2015, iar una dintre actiunile care pot sa vina in ajutorul cardiacilor va avea loc in 24 septembrie, cand se sarbatoreste Ziua Mondiala a Inimii sub sloganul “Noi ne-am pus inima la treaba! Tu ce faci?” si cand vor avea loc testari gratuite. 

Foto: inima – mulaj (c) gettyimages.com
Sursa: Agerpres