Afaceri - Economic

TRANZACTIE – Peste 300.000 de euro pentru 20% din actiunile firmei Remat Maramures

Cel mai mare administrator independent de fonduri din Romania, Globinvest, a cumparat 20% din actiunile societatii Remat Maramures de la firma de intermedieri financiare Broker, din Cluj-Napoca, actionar majoritar al fostei firme de stat specializate in reciclarea deseurilor din Maramures. Tranzactia s-a efectuat pe piata secundara bursiera, Rasdaq, in schimbul sumei de peste 300.000 de euro.

Globinvest, care administreaza fondurile deschise de investitii Fondul Mutual Transilvania si Fondul de Investitii Napoca, a cumparat 20,34% din actiunile firmei Remat Maramures, in urma unei tranzactii bursiere pe piata Rasdaq. Valoarea tranzactiei speciale la ordin prin care SSIF Broker a vandut 66.000 de actiuni Remat Maramures a fost 1.386.000 lei (pretul mediu pe actiune fiind aproape de maximul ultimului an, respectiv 21 lei/actiune).

In acest moment, actiunile firmei Remat Maramures sunt impartite dupa cum urmeaza: SSIF Broker Cluj-Napoca – 32,8%, SAI Globinvest SA – 20,34%, SC Confectii Vaslui SA – 10%, alti actionari – 36,8%.

Desi firma de reciclare a deseurilor Remat Maramures este una dintre cele mai profitabile societati mijlocii din judet, actionarul majoritar (SSIF Broker SA Cluj-Napoca – o firma de intermedieri financiare) a fost obligat sa vanda o parte din actiuni, conform reglementarilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, pentru a se incadra in limita de 33% din capitalul social pe care-l detine la firma cu sediul in Baia Mare.

Broker Cluj-Napoca a devenit actionar la Remat Maramures in anul 2007, cand a cumparat 9,84% din actiunile firmei cu suma de 283.400 de euro. In ultimii cinci ani, desi profitul mediu al Remat Maramures a fost de aproximativ 200.000 de euro, Broker Cluj a mai incercat de cateva ori sa vanda pachetul majoritar.

Astfel, in 2009, cand detinea 48,67% din actiunile Remat, Broker Cluj si-a oferit actiunile la pretul de 6 milioane de lei. La sfarsitul anului trecut, Broker a incercat sa vanda 53,14% din capitalul social al societatii baimarene, cu suma de 6,3 milioane de lei.

Globinvest SA este o societate din Cluj, care administreaza fondurile deschise de investiții Transilvania și Napoca. Conducerea Globinvest este formata din Ilie Cenan Bita – director general, Walter Blaj – director general adjunct, precum si Daniel Mange – director operatiuni.

Istoria Remat Maramures a inceput in 1948, cand a fost infiintata Intreprinderea de Colectarea Materialelor (ICM) Maramures, firma in subordinea Ministerului Industriei Metalurgice, care colecta si prelucra deseurile metalice si nemetalice (hartie, cioburi de sticla, cauciucuri), precum si materii prime de origine animala (lana si piei). In 14 ianuarie 1991, IJRVMR se reorganizeaza si, in 18 februarie 1991, este inregistrata ca Societatea Comerciala Remat Maramures SA.
Sursa: Catalin Vischi