Stiri externe

TRANSFER – Primii solicitanti de azil transferati din Austria in Slovacia

Primii solicitanti de azil sirieni au fost transferati joi din Austria spre satul slovac Gabcikovo (in sud-vestul tarii), in pofida opozitiei exprimate de locuitorii sai, potrivit unei surse ministeriale citate de AFP.

In functie de acceptarea sau nu a cererii lor de azil, acesti 18 sirieni se vor intoarce in Austria, unde vor fi retrimisi intr-o tara in afara UE, a indicat pentru agentia franceza de presa purtatoarea de cuvant a Ministerului slovac de Interne, Michaela Paulenova.

Austria si Slovacia s-au inteles ca Bratislava sa accepte sa primeasca 500 de solicitanti de azil ‘in urmatorii doi ani’, potrivit dnei Paulenova, care a precizat ca nu dispune de nicio informatie suplimentara asupra numarului exact al migrantilor si nici despre data sosirii lor. ‘Aceasta depinde de Ministerul de Interne austriac’, a adaugat ea.

Gabcikovo, un sat cu vreo 5.400 de locuitori, organizase in august un referendum local in care 97 % dintre votanti si-au declarat opozitia fata de primirea solicitantilor de azil, dar guvernul slovac ‘nu este obligat sa actioneze conform rezultatelor acestuia’, a explicat purtatoarea de cuvant.

Coborand din autobuz, unul dintre solicitantii de azil a multumit ‘tuturor oamenilor de bine’ pentru posibilitatea de a ramane in Slovacia, insa primirea din partea localnicilor a ramas rece, au relatat canale media locale. ‘Oricum, cine ii vrea aici ? Stiu ca nu eu !’, a scris pe Facebook localnica Beata Lelkes.

Slovacia, tara cu 5,4 milioane de locuitori, respinge — ca si vecinele sale Ungaria, Cehia si Polonia — cotele obligatorii de repartizare a 160.000 de refugiati intre tarile membre ale UE.

Sursa: Agerpres