Actualitate

TRADITII – De Sanziene, florile galbene se impletesc in cununi aducatoare de noroc

Foto: flori de sanzieneSanzienele sau Dragaica, sarbatorite pe 24 iunie, reprezinta o spectaculoasa sarbatoare solara, a iubirii si fertilitatii, precedata de o noapte magica, in care se culeg plante de leac si pentru descantece, dar si in care se spune ca ielele ies la dans innebunindu-i pe cei care le surprind astfel.

Sarbatoarea de Sanziene ar avea la origine un cult roman pentru zeita Diana, numele de Sanziana, asa cum este cunoscuta sarbatoarea autohtona in special in Ardeal, provenind din “Sancta Diana”, in timp ce in Muntenia si Oltenia se sarbatoreste Dragaica, dupa numele slav.

Dupa unii specialisti, sarbatoarea isi are originea intr-un cult geto-dacic stravechi al Soarelui, sanzienele fiind adesea reprezentate de traci inlantuite intr-o hora. Sarbatoarea Sanzienelor se manifesta printr-o multime de ritualuri, menite sa asigure rodnicia lanurilor, fertilitatea femeilor maritate si maritisul pentru fetele care isi pot vedea alesul in noaptea de Sanziene, dinspre ziua de 24 iunie.

La baza acestor ritualuri stau micile flori galbene, numite sanziene, ce cresc in poieni si care sunt culese de fete, in muzica si chiuiturile flacailor, pentru a le impleti apoi in forma de cerc pentru fete si de cruce pentru baieti. Aceste cununi se pun in casa, pe porti, la ferestre, pe suri, pe stupi si chiar in culturi, in credinta ca ele vor ocroti casa si gospodaria, vor aduce noroc, sanatate si belsug.

In traditia crestin ortodoxa, 24 iunie este ziua nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, adus pe lume la batranete de Elisabeta si pregatind minunea nasterii Mantuitorului dintr-o fecioara.

CITESTE SI:

Sursa: Mediafax