Turism

TOP 10 locații turistice din Maramureș

Județul Maramureș este unul dintre cele mai frumoase și mai vizitate zone din țara noastră. Acesta cuprinde patru zone folclorice vechi, care făceau parte din regiunea istorică Maramureș: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureșului, toate pline de istorie și tradiții, oferind astfel numeroase obiective turistice, atât naturale, cât și culturale și religioase. Dacă încă nu ai reușit să vizitezi Maramureșul, iată care sunt cele mai frumoase locuri de aici:

 

1.Parcul Național Munții Rodnei

Parcul Național Munții Rodnei este situat pe teritoriile a două județe: Maramureș și Bistrița Năsăud. Acesta a fost desemnat rezervație naturală în anul 1990 și reprezintă unul dintre cele mai importante astfel de arii naturale din țara noastră, atât pentru flora și fauna care se dezvoltă aici, cât și pentru peisajele sale naturale și a interesului pentru speologie.

Aici puteți întâlni numeroase plante și animale ocrotite prin lege, precum și arii protejate cum ar fi peșterile sau monumentele naturale. De asemenea, în interiorul Parcului Național Munții Rodnei puteți vizita și câteva biserici vechi din lemn, precum și morile de vânt țărănești din satul Săcel.

 

2. Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel din localitate maramureșeană Săpânța este unul dintre cele mai cunoscute locuri de veci din România. Ceea ce transformă acest cimitir într-unul unic în țara noastră sunt crucile din lemn ale mormintelor de aici, foarte viu colorate, pe care sunt sculptate scene din viața personală sau profesională a celui care este înmormântat acolo. De asemenea, pe lângă sculpturile frumos pictate, pe unele cruci din lemn apar chiar și texte umoristice, numite epitafuri, care descriu, într-un mod cât se poate de umoristic, viața decedatului.

Se spune că primele cruci din Cimitirul Vesel au fost realizate în anul 1935 de sculptorul maramureșean Stan Ioan Pătraș, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu. În realizarea lor se crede că acesta s-a inspirat din cultura dacică, în care moartea era considerată un eveniment vesel.

În total, peste 800 de astfel de cruci originale, lucrate manual din lemn de stejar, pot fi admirate în Cimitirul Vesel din Săpânța. Datorită acestor piese unicat, cimitirul a fost transformat într-un adevărat muzeu în aer liber care atrage mii de turiști anual.

În apropierea Cimitirului Vesel se află și casa memorială a lui Stan Ioan Pătraș (1908 -1977), sculptorul care a realizat majoritatea crucilor care pot fi admirate în acest cimitir. Clădirea a fost transformată în muzeu și poate fi vizitată de turiști.

3. Biserica de lemn și Mănăstirea Bârsana

Biserica de lemn din Bârsana și Mănăstirea Bârsana sunt două edificii de cult foarte vizitate de către turiștii care vin în Maramureș.

Biserica de lemn din Bârsana, care poartă hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, a fost construită în anul 1711, iar în prezent, după ce a fost mutată de mai multe ori, aceasta este amplasată pe Dealul Jbâr. Aici este păstrată și în prezent o parte din pictura murală, care pot fi cel mai bine observată în altar și naos.

Mănăstirea Bârsana, care poartă hramul „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, se află la câțiva kilometrii distanță de biserica din lemn, aceasta fiind construită mai recent. Mănăstirea este așezată pe Valea Izei și este formată dintr-un ansamblul de construcții din lemn care au păstrat stilul arhitectural specific lăcașurilor de cult din această zonă. Împreună cu aceste două lăcașuri de cult merită vizitate și celelalte biserici din lemn din Maramureș.

 

4. Valea Vaserului

Valea Vaserului este una dintre cele mai pitorești văi din nordul României. Aceasta are o lungime de aproximativ 40 km. Prin această vale circulă trenul cu aburi Mocănița, fiind și ultimul transport de acest fel care circulă în România.

Pe traseul turistic, Mocănița cu aburi de pe Valea Vaserului circulă, de obicei, între lunile mai și octombrie. Aceasta poate avea două tipuri de vagoane: închise sau sub forma de terasă, de unde turiștii pot admira peisajul superb al văii.

De asemenea, aici există și numeroase izvoare cu apă minerală, dar și zăcăminte cu polimetale, mărturie a activităților vulcanice din zonă.

5. Memorialul Sighet

Memorialul Sighet este amenajat în fosta închisoare din Sighetu Marmației, construită în anul 1897. Aceasta era cunoscută și sub numele de „Închisoarea Miniștrilor”, aici fiind încarcerați și torturați peste 100 de demnitari români din Perioada Interbelică.

Memorialul Sighet face parte din Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, împreună cu Centrul internațional de studii asupra comunismului care își are sediul în București.

Fiecare celulă din această închisoare a fost transformată într-o cameră de muzeu în care, prin intermediul obiectelor, fotografiilor, documentelor, dar și al înregistrărilor – în unele cazuri – spune istoria persoanei care a fost încarcerată aici.

O altă componentă a Memorialului este Cimitirul Săracilor, aflat la 2,5 kilometrii distanță față de Sighetul Marmației. Aici au fost îngropați, în secret, cei 54 de deținuți politici care au murit în închisoarea de la Sighet. În cinstea lor, în interiorul cimitirului a fost realizat un proiect peisagistic care are forma hărții României și este format din arbuști. Privit de pe un punct de belvedere amenajat pe malul Tisei, odată cu creșterea vegetației, se va transforma într-o poiană care are forma României.

 

6. Muzeul Etnografic  și  Muzeul Satului

Muzeul Etnografic maramureșan este format din Secția Pavilionară și Secția în aer liber, cunoscută și ca Muzeul Satului.

Secția pavilionară a Muzeului Etnografic din Baia Mare a fost înființată în anul 1964. Aceasta include mai multe obiecte de patrimoniu provenite din cele patru zone istorice ale județului: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureșului. Printre obiectele expuse aici se află: instrumente folosite în agricultură, instalații tehnice, colecții de ceramică și de obiecte de cult, precum și colecții de costume populare și materiale folosite în casă.

Muzeul Satului, secția în aer liber a Muzeului Etnografic, a fost înființat în anul 1984 și este amplasat pe Dealul Florilor. Acesta se întinde pe o suprafață de 6 hectare pe care sunt amenajate grupuri gospodărești și anexele lor, provenite din cele patru zone istorice din nordul țării: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureșului.

Printre cele mai cunoscute ansambluri gospodărești expuse aici se află: bisericile de lemn din satul Chechiș, gospodăria Borșa, gospodăria Prislop sau casa Petrova.

 

7. Muzeul Florean

Într-o pădure de foioase din Cernești, pe drumul ce duce spre Țara Lăpușului, se întinde, pe 40 de hectare, un inedit parc de sculptură monumentală. Prelungiri fluide dinspre zeci de ateliere de creație își dau întâlnire în Poiana Soarelui. Blocuri imense de piatră, calcar și marmură au fost „deposedate” de părțile de prisos pentru a exprima gânduri și mesaje pentru viitor. Aceste opere de artă și-au câștigat deja un prestigiu internațional și au devenit un reper al turismului cultural.

Muzeul Florean este rodul unei inițiative private a omului de afaceri Victor Florean, la care s-a adăugat viziunea monumentală a sculptorului (și managerului) Mircea Bochiș. Colecțiile muzeului însumează, în prezent, circa 10.000 de piese de artă contemporană, provenind de pe toate continentele.

 

8.Stațiunea Borșa

Situată în județul Maramureș, la poalele munților Rodnei, stațiunea climaterică Borșa beneficiază de un cadru natural deosebit.

Climatul tonic și stimulant, aerul curat, lipsit de praf și alergeni recomandă stațiunea pentru odihnă sau pentru practicarea turismului montan. Stațiunea Borșa este o destinație foarte solicitată de amatorii sporturilor de iarna întrucat pune la dispoziția acestora mai multe partii de schi deservite de telescaun și teleski.În Borșa există trei pârtii principale, partia Olimpica, cea de la Vila Bradet si cea de la Poiana Stiol.

În afara pârtiilor pentru schiori, în sezonul estival, Stațiunea Borșa este perfectă pentru traseele montane și ieșirile de orice fel.

 

9.Valea Strâmbului

O locație de vis, situată la poalele Pasului Rotunda, pe drumul care leagă orașul Cavnic de satul Strâmbu-Băiuț, Valea Strâmbului este locul perfect pentru un weekend cu cortul.

Frumusețea locului,  surpafața mare, valea limpede și locurile special amenajate sunt caracteristicile care îi relaxează pe toți cei care își petrec timpul aici.

De asemenea, aici există și numeroase izvoare cu apă minerală, dar și multutudine de fructe de pădure și ciuperci ușor de colectat.

 

10.  Izvorul mineral pulsatoriu din Poiana Botizii

Izvorul mineral pulsatoriu din Poiana Botizii sau  cum este cunoscut de localnici „borcutul” , este situat în partea nordică a localității la 3 km. nord de centru, la confluența a două văi: Poienii și Cizma.

A fost descoperit în anul 1969. Apa a țâșnit în timpul executării unui foraj de cercetare. Pulsurile de apă au loc datorită acumulării dioxidului de carbon și hidrogenului sulfurat, ce îi conferă mirosul specific. Când presiunea gazelor depășește pe cea a apei se ridică la suprafață.

Nu doar izvorul adună mulți turiști, dar și zona este una extraordinară. Liniștea și aerul curat fiind principalele argumente pentru care cei care vizitează zona, aleg să se întoarcă.

De asemenea, în Poiana Botizii se întâlnesc alte obiective turistice precum: Peștera cu Oase și Biserica de lemn „Sfinții Apostoli” din Poiana Botizii, precum și multe trasee montane îi fac pe turiștii veniți aici să se întoarcă cum drag în aceste locuri.


A.B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *