Sanatate

Testul de sânge care i-ar putea scuti de chimioterapie pe pacienţii bolnavi de cancer

Testul de sânge care i-ar putea scuti de chimioterapie pe pacienţii bolnavi de cancer a fost deja folosit în 40 de spitale din Australia şi Noua Zeelandă, inovația fiind dezvoltată de Institutul de Cercetări Medicale Walter şi Eliza Hall (WEHI) din Melbourne, Australia.

Testul respectiv poate să determine dacă fragmente de ADN (acidul dezoxiribonucleic) tumoral sunt prezente în sângele unui pacient, după ce o tumoră i-a fost îndepărtată chirurgical, pentru că acum nu există nicio modalitate precisă de a spune dacă o tumoare a fost complet eliminată. Tocmai de aceea, preventiv, pacienţii primesc un tratament pe bază de chimioterapie, după operația suferită.

Mai mult, testul este capabil să detecteze dacă un pacient necesită o doză mai mare de chimioterapie și, astfel, îi scuteşte pe pacienţi de unele efecte secundare ale tratamentului standard, precum durerea, oboseala, greaţa, problemele digestive, sângerările, problemele de fertilitate, sensibilitatea la infecţii, problemele de inimă sau plămâni şi de memorie.

Testul a fost îndreptat, inițial, către pacienţii cu cancer intestinal, în 2015, apoi a fost extins și către femeile bolnave de cancer ovarian, după în 2017, precizează Agerpres. Acum, se vrea folosirea lui pentru toate tipurile de cancer.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *