Externe

TERORISM – “Primaverile arabe”, o noua amenintare terorista

Revoltele din cadrul “primaverii arabe” au permis retelei teroriste Al-Qaida sa incerce sa se refaca si au sporit riscurile unor atacuri din partea unor “candidati britanici” la actiuni teroriste, a declarat luni Jonathan Evans, directorul MI-5, contra-spionajul britanic, relateaza AFP.

Instabilitatea provocata in urma prabusirii regimurilor inlaturate de la putere de catre revoltele arabe a creat “un mediu permisiv” pentru Al-Qaida, a declarat Jonathan Evans intr-o conferinta de presa la Londra.

Directorul general al MI-5 a dat asigurari ca serviciul sau dispune de probe care arata ca “unii candidati la Jihad” britanici efectueaza calatorii in strainatate in cautarea de posibilitati de antrenament si de actiuni teroriste.

“Unii se intorc in Marea Britanie si devin amenintari chiar aici”, a subliniat el, precizand ca este vorba despre “o dezvoltare noua si ingrijuratoare, care s-ar putea agrava si mai mult”.

Influenta Al-Qaida se indeparteaza de Afganistan si Pakistan pentru a se ancora in Yemen, Somalia si Africa Subsahariana, a mai precizat seful contra-spionajului britanic.
“Iesim dintr-o perioada de amenintare acuta si intram intr-una in care amenintarea este mai putin monolitica, mai difuza”, a adaugat Jonathan Evans.

In 2005, patru militanti fundamentalisti britanici au ucis 52 de persoane in mijloacele de transport in comun din Londra, in cadrul unei operatiuni sinucigase coordonate.

Organizarea in capitala Marii Britanii a Jocurilor Olimpice in iulie si august a transformat problema securitatii acestei tari intr-o problema de prim plan. Evans a recunoscut ca Olimpiada reprezinta “o tinta atragatoare pentru inamici”, dar s-a declarat increzator in capacitatea fortelor de ordine de a face fata.

Jocurile Olimpice nu sunt o tinta usoara, iar faptul ca noi am dejucat mai multe comploturi teroriste, atat aici, cit si in strainatate, in ultimii ani, demonstreaza ca Marea Britanie nu este o tinta usoara pentru terorism”, a dat asigurari directorul MI5.

Sursa: Mediafax