Politica

TERMEN NOU – Judecarea in apel a dosarului lui Liviu Dragnea privind fraude la referendum, amanata doua luni

liviu-dragnea - ministrul administratiei - gov.jpg (500×375)Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat, luni, pana in 23 noiembrie, judecarea dosarului in care Liviu Dragnea este acuzat, alaturi de alti 70 de inculpati, de fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Judecarea apelului in dosarul “Fraude la referendum” trebuia sa inceapa luni, insa multi dintre inculpati au solicitat instantei sa stabileasca un nou termen, fie pentru pregatirea apararii, fie pentru a-si putea angaja aparatori, unii fiind reprezentati la primul termen de avocati din oficiu.

Instanta le-a cerut inculpatilor sa spuna daca doresc sa dea o o noua declaratie in faza de apel. Liviu Dragnea si unii dintre inculpati au aratat ca vor sa dea o noua declaratie, acestia urmand sa fie audiati la termenele viitoare.

Judecatorii au stabilit ca cei ce vor sa depuna inscrisuri, apeluri sau alte documente sa o faca pana in 10 noiembrie, la ora 12.00, astfel incat completul de judecata sa aiba timp sa studieze inscrisurile depuse.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie prezent la sedinta de judecata a fost de acord cu cererea de amanare.

Instanta a admis cererea si a stabilit noul termen de judecata in 23 noiembrie. Completul de judecata a precizat ca a dat un termen atat de lung pentru ca toti cei judecati in acest dosar sa aiba timp sa isi angajeze aparatori, care sa studieze amanuntit dosarul, sa depuna cereri si exceptii prealabile sau probatoriul pe baza caruia urmeaza sa isi formuleze apararea in faza apelului.

Presedinele ICCJ, Livia Stanciu, este presedintele completului de judecata, din care mai fac parte Angela Dragne, Luciana Mera, Luminita Zglindea si Maria Francisca Vasile.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a fost prezent la primul termen in apelul din dosarul in care este acuzat.

Liviu Dragnea a spus, la intrarea in sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca nu vrea sa faca nicio declaratie privind dosarul in care este judecat.

“Nu comentez. Nu am ce sa comentez”, a spus Dragnea, inainte de inceperea sedintei de judecata.

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca, luni, primul termen al apelului in dosarul “Frauda la referendum”. Presedinele ICCJ, Livia Stanciu, este presedintele completului de judecata, din care mai fac parte Angela Dragne, Luciana Mera, Luminita Zglindea si Maria Francisca Vasile.

Liviu Dragnea declara duminica, la Alexandria, dupa ce si-a lansat candidatura la sefia PSD, ca are speranta ca, mai devreme sau mai tarziu, “adevarul iese la iveala si dreptatea va triumfa”.

Dragnea a fost intrebat daca dosarul sau este motivul pentru care a declarat, la lansarea candidaturii la sefia PSD, ca exista un risc pentru el, liderul partidului spunand ca nu vrea “sa amestece lucrurile”.

“Ce am spus este suficient. Eu in general am sperante ca intotdeauna, mai devreme sau mai tarziu, adevarul iese la iveala si dreptatea va triumfa. Este o speranta care m-a animat tot timpul in viata. (…) Este o speranta pe care nu vreau sa mi-o pierd niciodata”, a spus liderul interimar al PSD.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost condamnat in 15 mai, de instanta suprema, la un an de inchisoare cu suspendare, in dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Dragnea a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Prin aceeasi sentinta, alti inculpati din dosarul au primit pedepse de inchisoare cu suspendare sau au fost achitati. Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si de unii dintre inculpati.

Sursa: Mediafax