Externe

TENSIUNI – Turcia inchide toate punctele de trecere a frontierei spre Siria

Steag TurciaTurcia a anuntat ca va inchide astazi, 25 iulie, toate punctele de trecere a frontierei cu Siria, conform unei declaratii a ministrului turc al vamilor, Hayati Yazici, citat de postul local de televiziune NTV, preluat de Reuters si RIA Novosti. ‘Incepand de astazi, toate punctele de control de la frontiera cu Siria vor fi inchise’, a anuntat ministrul turc. 

Inchiderea tuturor celor 13 puncte de control de la granita dintre Turcia si Siria, care se intinde pe aproximativ 900 km, face parte dintre sanctiunile guvernului de la Ankara impotriva regimului sirian condus de presedintele Bashar al-Assad, conform canalului de televiziune mentionat.

Decizia autoritatilor turce prevede, in special, suspendarea oricarui tranzit auto intre cele doua tari. Astfel, niciun vehicul nu va mai trece granita turco-siriana, de nicio parte a frontierei. O ruta alternativa devine in acest context teritoriul Irakului.

Actiunile guvernului de la Ankara intervin in contextul in care rebeli ai Armatei Siriene Libere (ASL/gruparea armata a opozitiei/) au atacat in mod repetat anterior punctele de control de la frontiera cu Turcia, dupa cum relateaza RIA Novosti. Duminica, acestia au preluat controlul asupra punctului de trecere de la Bab-al-Salam, la nord de Alep. Anterior, ei atacasera Jarablus si Bab al-Hawa. Potrivit Reuters, militantii au reusit sa preia controlul si asupra a doua puncte de trecere de la granita dintre Siria si Irak.

Masurile luate de autoritatile turce nu vor afecta refugiatii din Siria, care trec zilnic granita cu Turcia, asigura oficialii de la Ankara. Potrivit presei locale, Turcia va mai infiinta inca trei tabere pentru refugiatii sirieni in zonele de frontiera. In prezent, pe teritoriul Turciei se afla aproximativ 45.000 de sirieni care au fugit din calea violentelor.

Sursa: Agerpres