Comunitate

TENSIUNI LA DEFINITIVAT – Subiect gresit de minister si contestat de candidatii pentru posturile de invatator din Maramures (VIDEO)

 Foto concurs dascali (c) eMM.ro
 Foto: Definitivat 2012 (c) eMM.ro

Vezi VIDEO
ACTUALIZARE: Probleme la una dintre probele sustinute astazi, 17 iulie, de catre candidatii inscrisi la definitivatul pentru posturile de invatator. Unul dintre subiectele primite a fost schimbat la aproximativ o jumatate de ora de la inceperea examinarii, dupa ce reprezentantii Ministerului Educatiei au constatat ca nu era in concordanta cu programa de pregatire. In Baia Mare, incidentul a iscat nemultumiri, chiar daca cei prezenti in salile de clasa si-au continuat lucrarile dupa schimbarea temei. 

Sustinut pentru prima data in Maramures, examenul de definitivat le-a dat mari emotii candidatilor. Singurul centru de examinare a fost deschis in Baia Mare, la Colegiul Tehnic „George Baritiu”, iar la iesirea din salile de clasa, multi s-au aratat dezamagiti de subiectele pe care le-au avut de rezolvat.

„E primul an in care se da in sistemul asta. Sincer mi s-a parut un pic mai greu decat la titularizare, pentru ca acuma au fost mai multe materii din care trebuia sa ne pregatim. Sper ca la titularizare sa fie putin mai abordabile subiectele. Acuma nu stiu ce sa zic, sper sa iau o nota buna pentru examenul de anul acesta, desi si ceilalti colegi sunt cam dezamagiti”, a marturisit un alt candidat, Sergiu Suciu.

Nemultumirea cea mai mare a candidatilor care au sustinut examenul pentru postul de invatator a fost legata de faptul ca au fost intrerupti in mijlocul examenului, iar una dintre cerintele de la primul subiect le-a fost schimbata. Astfel, cei care au inceput sa redacteze subiectul au anulat ceea au scris si au luat-o de la zero.

Nu au stiut domnii astia de la minister programa de la invatatori! Asta s-a intamplat. Si au venit cu subiectele, nici macar nu era basmul! Si ei vin dupa aia si zic « Ne scuzati, va dam o ora in plus si scrieti ce vreti, descrieti un personaj ». Pai aia ii treaba?! Se cerea caracterizarea unui personaj dintr-un basm cult si basmul nu era in programa”, a aratat una dintre candidate, Floare Pop.

Proba s-a desfasurat fara alte incidente, iar reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Maramures au mentionat ca putini dintre candidatii din Maramures ar fi fost afectati de schimbarea survenita in cadrul examenului pentru invatatori.

„La proba scrisa pentru specializarea invatator, dupa primirea subiectelor, s-au distribuit in sala, la scurt timp am primit o nota de la Centrul National de Evaluare si Examinare prin care ni se cerea sa revenim asupra subiectului nr. 1. Dupa aceea, ministerul a decis sa prelungeasca timpul de redactare cu o ora, timp arhisuficient pentru toti candidatii”, a spus inspectorul scolar pentru dezvoltarea resursei umane, Liviu Vele.

Lucrarile pentru definitivat vor fi corectate in sase centre din tara. Afisarea primelor rezultate se va face in 23 iulie, iar in urmatoarele 48 de ore dascalii vor putea sa depuna eventuale contestatii. Rezultatele finale vor fi afisate in centrul de examen, dar si pe site-ul inspectoratului, in 26 iulie.
Sursa: Gabriela Kuhajda