Sanatate

TAXA – PERICOL – Circa 100 de medicamente ieftine risca sa dispara din farmacii

La farmacie (c) eMM.roProducatorii de medicamente generice au anuntat ca sute de medicamente cu pret accesibil risca sa dispara de pe piata si spun ca acesta este efectul aplicarii taxei clawback. ”Guvernul, reprezentat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice, a respins orice propunere formulata de reprezentantii companiilor membre in Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, ignorand efectele economice si sociale extrem de grave pe care taxa clawback le produce”, a declarat directorul executiv al APMGR, Laurentiu Mihai.

Reprezentantul producatorilor a aratat ca producatorii de medicamente generice, majoritatea acestora avand unitati de productie in Romania, nu au alta solutie decat insolventa sau reevaluarea portofoliului de produse, avand drept urmare disparitia de pe piata a sute de medicamente cu pret accesibil. Intre aceste medicamente se afla produse pentru afectiuni cardiovasculare, gastrice, pentru sistemul nervos central, a mai spus Laurentiu Mihai.

O situatie a pietei de medicamente pe baza de prescriptie medicala, realizata in perioada ianuarie – aprilie 2012 la solicitarea APMGR, a aratat ca, in forma actuala, taxa clawback se aplica nediferentiat pentru companiile farmaceutice si nu se bazeaza pe realitatile pietei. Analizand situatia medicamentelor pe baza de reteta s-a constatat ca medicamentele ieftine, cu preturi mai mici de 25 de lei reprezinta 75% din volum si 21,6% din valoare. Acestea vor fi cele care fie vor fi scoase de pe lista de compensate si vor disparea de pe piata.

Reprezentantii APMGR sustin ca producatorii de medicamente generice au cel mai mult de suferit de pe urma acestei taxe, in ciuda faptului ca au o contributie importanta la economia reala – in total, activitatile lor asigura 8.000 de locuri de munca in Romania si aduc o contributie insemnata la finantele publice prin impozite directe si indirecte. Intrarea in insolventa a acestor producatori inseamna sfarsitul industriei romanesti de medicamente.

Companiile membre APMGR continua sa sustina urmatoarele principii in construirea unei taxe clawback sustenabile de catre industrie: taxa trebuie sa fie previzibila si plafonata la o valoare maxima realista si accesibila producatorilor de medicamente generice; utilizarea mecanismului claw back pentru controlul cresterii disproportionate a vanzarilor de medicamente si nu pentru acoperirea unui deficit al bugetului public.

Acestia mai spun ca baza de calcul a taxei trebuie sa fie pretul de vanzare al producatorului, nu pretul de raft, consumul real din anul anterior trebuie sa fie suma de referinta folosita la calcularea taxei, iar termenele de plata ar trebui sa fie corelate cu termenele de decontare – un plan clar definit de reducere a acestor termene la maximum 60 de zile.

CITESTE SI:
MEDICAMENTE – CLAWBACK – Noua taxa impusa firmelor din industria farmaceutica naste controverse si scandaluri
Sursa: Agerpres