Actualitate

Târgu Lăpuş, oraşul care dă Europei lecţii de colectare a deşeurilor, cotropit de gunoaie

Există oameni speciali, pe care pasiunea, ambiţia şi determinarea îi împing cu un pas înaintea vremurilor pe care le trăiesc. Un obiectiv măreţ nu are răbdare să aştepte evoluţia poticnită a sistemului, debirocratizarea sau dezvol­tarea colectivă, ci te determină să ge­nerezi tu schimbarea pe care o doreşti.

Aşa a pornit în urmă cu aproape un deceniu povestea colectării deşeurilor din Târgu Lăpuş, devenit azi un adevărat miracol verde al României, exemplu de bune practici şi de mândrie naţională. De fapt, e mai ales un exemplu despre „se poate şi altfel”, o poveste începută cu o vizită în Occident în urma căreia, în locul frustrării şi resemnării, primarul Mitru Leşe s-a încăpăţânat să demonstreze că şi noi putem, nu doar occidentali.

Cu toate acestea, lipsa de educație a oamenilor este daunătoare. Astfel, într-un loc de odihnă de pe DN 18B (drumul care leagă Baia Mare de Târgu Lăpuș) a fost inundat de gunoaie.

Mentalitatea noastră nu ne permite să strângem mizeria făcută după ce am luat masa în natură. Mentalitatea însă ne permite să luam gunoiul de acasă și să-l punem în portbagajul mașinii, iar ajunși în afara localității, să-l descărcam. Aștia suntem noi, oamenii.

Tabla care ne informează că „se interzice depozitarea deșeurilor în locuri neamenajate” este chiar degeaba. Din păcate, și nou ca oameni suntem fix degeaba, atât timp cât nu ne iubi natura.

3 Responses

  1. Haideti in oras sa vedeti gunoaie pe centru, pe aleea de langa rau sau intre blocuri. E prapad mai ales cand se incalzeste afara, Din masina gunoiului curge o zeama cu un miros groaznic

  2. Povesti vânătorești !!!! ,veniti sa i sa vedeti :))))

  3. E mafia gunoaielor colecteze doar pe ce face domnu primar bani și ne mai ia și taxa veniți și vedeți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *