Actualitate

SUSPENDARE – BASESCU – Parlamentarilor maramureseni li se cere azi votul pentru suspendarea presedintelui

Traian Basescu, la Parlament - foto arhiva presidency.roDeputatii si senatorii maramureseni sunt convocati si astazi, 6 iulie, la sedinta. O noua sesiune extraordinara a Parlamentului e programata pentru ora 17.00, in ideea de a supune la vot cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Daca initiativa USL va intruni majoritatea optiunilor in plenul camerelor reunite, interimatul va fi preluat de catre cel de-al doilea om in stat, care, dupa modificarile operate in viteza saptamana aceasta de catre oamenii puterii, este Crin Antonescu.

La sedinta comuna a Senatului si a Camerei Deputatilor si-a anuntat prezenta si Traian Basescu, care in cursul zilei de ieri, cand s-a dat citire in plen initiativei de suspendare, a aratat ca urmeaza sa isi prezinte punctul de vedere cu privire la acuzatiile care ii sunt aduse. In cererea aprobata de catre parlamentari se precizeaza ca presedintele ar fi incalcat in mod repetat Constitutia si ca actiunile sale au aruncat Romania “intr-o criza economica profunda si prelungita”.

In aceasta dimineata, membrii Curtii Constitutionale a Romaniei au luat in discutie cererea de suspendare a presedintelui insa avizul lor este doar unul consultativ. Reprezentantii USL nu au emotii cu privire la votul care urmeaza sa fie dat diseara si pregatesc deja terenul in vederea referendumului, pentru ca, potrivit legii, in termen de cel mult 30 de zile de la declararea suspendarii romanii trebuie chemati la urne pentru a-si arata pozitia cu privire la invalidarea presedintelui.

Sursele eMaramures spun ca referendumul ar urma sa fie organziat in aproximativ doua saptamani. Guvernul a modificat deja legea care reglementeaza acest tip de consultare publica astfel incat suspendarea sa poata fi aprobata si daca prezenta la urne e mai mica de 50%. Alegerile prezidentiale ar urma sa aiba loc in toamna acestui an, odata cu cele pentru desemnarea noilor parlamentari.

Stire in curs de actualizare.

Sursa: Larisa Cordea