Actualitate

SURSE – Guvernul a modificat referendumul, presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor participantilor

Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor participanti, afirma surse oficiale.

Ordonanta prin care Guvernul modifica Legea referendumului prevede ca presedintele Romaniei este demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor participanti, aratandu-se ca modificarea a fost deja acceptata de judecatorii Curtii Constitutionale.

In documentul obtinut de Mediafax, Guvernul arata ca Legea 129/2007, care a introdus principiul majoritatii voturilor care au participat la referendum, a fost supusa deja controlului de constitutionalitate exercitat de Curtea Constitutionala si ca, prin Decizia 420/2007, Curtea Constitutionala a constatat ca modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 este constitutionala.

Prin Legea 129/2007 s-a stabilit ca articolul 10 din Legea 3/2000 va avea urmatorul cuprins: “Demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum”.

Ulterior, se mai arata in document, prin Legea 62/2010 privind aprobarea OU 103/2009 pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, articolul 10 a fost modificat in sensul ca demiterea pretedintelui este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.

“Consideram ca actuala propunere de modificare a articolului 10 din Legea 3/2000, prin care demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum, nu ridica probleme de legalitate si, mai mult decat atat, este in concordanta cu cele precizate de Curtea Constitutionala in jurisprudenta sa, respectiv Deciziile Curtii Constitutionale 147/2007 si 420/2007″, este concluzia Guvernului.

De asemena, proiectul reglementeaza componenta Biroului Electoral Central (BEC), a emiterii hotararilor de catre acesta, precum si posibilitatea BEC de a emite hotarari in interpretarea legii, precum si alte aspecte organizatorice.

Curtea Constitutionala urmeaza sa se intruneasca vineri dimineata, pentru a se pronunta asupra cererii USL de suspendare din functie a sefului statului, la ora 17.00 fiind programata sedinta comuna a celor doua camere pentru dezbaterea si aprobarea acestei solicitari.

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, joi, la Parlament, daca cererea de suspendare a sa din functie este constitutionala, el raspunzand: “Doar Curtea Constitutionala poate decide”.
Sursa: Mediafax