Monden

SUPRAVIETUITOARE PREMIATA – O evreica nascuta in Romania, castigatoare a controversatului concurs Miss Holocaust Survivor

Hava Hershkovitz, o evreica in varsta de 79 de ani care s-a nascut in Romania, a devenit, joi, castigatoarea finalei controversatului concurs de frumusete Miss Holocaust Survivor (Miss Supravietuitoarea Holocaustului), organizat in Israel, informeaza independent.co.uk.

Un concurs de frumusete destinat supravietuitoarelor Holocaustului a fost organizat in Israel, fapt care a starnit multe controverse, iar multe persoane au considerat acest eveniment “insultator” si “macabru”.

Paisprezece femei, cu varste cuprinse in intervalul 74 – 97 de ani si care au supravietuit ororilor celui de-Al Doilea Razboi Mondial, au concurat in finala editiei inaugurale a concursului de frumusete “Miss Holocaust Survivor”.

In ciuda faptului ca a fost descris de organizatorii sai “o celebrare a vietii”, concursul a generat multe controverse. Persoanele care s-au opus organizarii acestei editii inaugurale au spus ca o astfel de competitie este “macabra” si “insultatoare”.

Ei considera ca acordarea de note unor femei in varsta pe baza aspectului lor fizic reprezinta o initiativa total nepotrivita.

Colette Avital, presedinta Organizatiei Supravietuitoarelor Holocaustului, cu sediul in Israel, a declarat: “Mi se pare ceva complet macabru. Sunt pentru imbogatirea spirituala a vietii, insa impopotonarea supravietuitoarelor cu haine frumoase pentru un concurs nu va face ca vietile lor sa devina mai pline de sens”.

Concursul a fost organizat de organizatia Shimon Sabag, iar finalistele au fost alese din cateva sute de concurente, pe baza povestilor lor de supravietuire si a contributiilor aduse de ele la imbunatatirea calitatii vietii din comunitatile in care traiesc.

Organizatorii au respins criticile care le-au fost aduse si sustin ca aspectul fizic reprezinta doar 10% din totalul criteriilor avute in vedere de juriu atunci cand le-au ales pe finaliste.

Castigatoarea finalei este Hava Hershkovitz, in varsta de 79 de ani, care a fost deportata din tara ei natala Romania in anul 1941.

Ea a fost trimisa intr-un lagar de detentie din Uniunea Sovietica, unde a trait trei ani.
Juriul a fost alcatuit din trei foste regine ale frumusetii si un psihiatru pentru supravietuitorii Holocaustului.

Sunt multi supravietuitori aici. Ne-au pus in centrul atentiei, pentru ca oamenilor sa inceapa sa le pese de noi. Nu este deloc usor sa participi la aceasta varsta la un concurs de frumusete, dar toate dintre noi am fost de acord sa facem acest lucru pentru a arata ca suntem inca aici”, a spus Hava Hershkovitz.

Desi organizatorii sustin ca aspectul fizic a reprezentat doar 10% din totalul criteriilor avute in vedere, o companie de produse cosmetice a fost recrutata pentru a le ajuta pe participante sa se imbrace si sa se machieze pentru concurs. Compania a fost criticata si acuzata ca s-a folosit de supravietuitoarele Holocaustului pentru “o campanie publicitara ieftina”.

Concursul a fost criticat si in blogosfera israeliana. Gal Mor, editorul popularului blog israelian Holes in the Net, a declarat, joi, ca organizatorii acestui concurs de frumusete au fost bine intentionati, dar au fost prost sfatuiti.

De ce ar trebui o institutie invechita, competitiva, care promoveaza aspectul fizic al femeilor, sa fie folosita ca o sursa de inspiratie, in loc sa le permita acelor femei sa isi spuna povestile, fara astfel de trucuri? Mai avem doar un pas si vom ajunge la concursuri de genul «Survivor-Holocaust» si «Big Brother Auschwitz». Astfel de initiative lasa un gust amar in urma. Supravietuitorii Holocaustului ar trebui sa fie deasupra acestor lucruri”, a spus Gal Mor.

Aproximativ sase milioane de evrei au fost asasinati in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si aproape 200.000 de supravietuitori ai Holocaustului traiesc in zilele noastre in Israel.
Sursa: Mediafax