Stiri externe

SUMMIT UE – Restabilirea controlului frontierelor exterioare, urgenta UE (Tusk)

Problema “cea mai urgenta” pe care trebuie sa o rezolve Uniunea Europeana este “sa recastige controlul frontierelor exterioare”, a declarat miercuri presedintele Consiliului European, Donald Tusk, inaintea summitului extraordinar al Uniunii Europene, care va incepe in cursul serii la Bruxelles, transmit AFP si DPA.

“Chestiunea cea mai urgenta pe care trebuie sa ne-o punem in aceasta seara este cum sa recastigam controlul frontierelor noastre exterioare, altfel nu are sens sa vorbim despre o politica comuna in materie de migratie”, a subliniat Tusk. Conflictele care dau nastere valului de refugiati, mai ales din Siria, “nu vor inceta in curand”, a mai spus presedintele Consiliului European, avertizand ca “aceasta inseamna ca vorbim de milioane de refugiati potentiali, nu de mii”.

“Partenerii nostri au nevoie de ajutor”, a continuat Donald Tusk, referindu-se la statele vecine Siriei, precum Turcia, Liban si Iordania, confruntate cu afluxuri masive de refugiati. El a precizat ca va propune la summit “masuri pe termen scurt”, incluzand ajutoare pentru Turcia si pentru agentiile umanitare care actioneaza in taberele de refugiati.

“Astazi, trebuie sa pregatim un plan concret”, a subliniat Tusk, reafirmandu-si apelul
catre statele membre sa inceteze criticile reciproce.

Sursa: Agerpres