Stiri externe

SUA – Trump considera ca in atacurile armate problema nu sunt armele, ci sanatatea mintala

Donald Trump, favorit in sondaje la alegerile primare republicane in vederea desemnarii candidatului pentru Casa Alba, considera ca atacurile armate soldate cu victime care au loc cu regularitate in SUA sunt mai mult o problema de sanatate mintala, si nu una legata de faptul ca armele sunt usor de procurat, relateaza AFP.

“Indiferent ce ai face, vei avea probleme, vor exista oameni care vor trece prin gaurile de la plasa”, a comentat miliardarul, la postul de televiziune ABC. El a fost intrebat despre cel mai recent atac, care a avut loc in Oregon, unde un barbat de 26 de ani a ucis noua studenti, dupa care s-a sinucis.

“Chiar daca exista o constientizare in ceea ce priveste bolile mintale, chiar daca educi comunitatea, vei avea totusi oameni care vor trece prin gaurile de la plasa. Vor exista probleme, din pacate”, a spus miliardarul.

“Astfel de lucruri — indiferent ca vorbim despre acest tip de crima sau despre alte crime — au avut loc dintotdeauna si vor exista probleme si intr-un milion de ani. Si chiar daca vei introduce un sistem foarte dur (de control asupra vanzarilor de arme — n.r.), vei avea intotdeauna oameni care vor trece prin gaurile de la plasa”, a adaugat Trump.

“Oamenii spun: vom opri asta. Dar nu merge asa”, a mai declarat el.

Comentariile lui Trump sunt asemanatoare cu cele ale lui Jeb Bush, alt candidat republican la alegerile prezidentiale, care a fost criticat pentru ca a spus ca “astfel de lucruri se intampla”. “Exista intotdeauna o criza, iar impulsul este mereu de a face ceva, dar nu este neaparat ceea ce trebuie facut”, a explicat fostul guvernator de Florida.

In schimb, presedintele Barack Obama, care in cei peste sase ani de cand se afla la Casa Alba nu a reusit sa obtina adoptarea unor legi mai dure in materie de detinere de arme, a promis sa politizeze dezbaterea pentru a se obtine progrese.

“Daca credem ca acest lucru este normal, atunci trebuie sa ni-l asumam. Eu nu cred ca este normal. Eu cred ca este anormal. Eu cred ca trebuie sa schimba acest lucru. Insa nu o pot face de unul singur”, a spus el.

Sursa: Agerpres