Stiri externe

SUA – Pentagonul confirma sosirea in Siria a 70 de rebeli antrenati de militari americani

Pentagonul a confirmat, luni seara, intrarea in Siria a 70 de rebeli antrenati si echipati de SUA pentru a lupta contra gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), relateaza AFP.

La randul sau, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizatie neguvernamentala cu sediul la Londra) a evocat 75 de combatanti pregatiti de armata americana.

Generalul Lloyd Austin, seful Comandamentului militar american in Orientul Mijlociu (Centcom), a recunoscut miercuri in fata Senatului american ca ‘4 — 5’ rebeli sirieni moderati pregatiti de SUA se aflau la acea data in teren pentru a lupta impotriva fortelor SI.

Programul de pregatire a rebelilor sirieni moderati a fost lansat la inceputul anului de catre Statele Unite, beneficiind de o finantare de 500 de milioane de dolari. El ar urma sa formeze si sa echipeze circa 5.000 de rebeli in primul an.

O prima promotie de 54 de combatanti si-a incheiat pregatirea in aceasta vara, insa rebelii au fost atacati inca de la intrarea lor in Siria de Frontul Al-Nosra, miscare apropiata retelei teroriste Al-Qaida.

Potrivit unui comunicat al Centcom, combatantii nu se afla ‘sub comandamentul coalitiei’ conduse de SUA, dar fortele americane vor continua sa ii sustina. Conform unor surse locale, rebelii sirieni moderati ar urma sa colaboreze cu gruparile Suqur al-Jabal si Divizia 30.

Sursa: Agerpres