Stiri externe

SUA – Paul Ryan este pregatit sa preia presedintia Camerei Reprezentantilor, dar cu anumite conditii

Republicanul Paul Ryan a anuntat marti ca este pregatit sa candideze la presedintia Camerei Reprezentantilor a Congresului SUA cu conditia de a fi sustinut si de ultraconservatori, in contextul in care actualul presedinte al Camerei, John Boehner, se va pensiona la finalul acestei luni, relateaza Reuters, DPA si AFP.

Ryan, care in 2012 a candidat din partea republicanilor pentru postul de vicepresedinte al SUA si prezideaza in prezent comisia pentru afaceri fiscale a Camerei Reprezentantilor, a reintrat in atentie la inceputul acestei luni dupa ce Kevin McCarthy a renuntat la candidatura sa, in fata opozitiei aripii celei mai conservatoare a Partidului Republican.

Intr-o intalnire cu congresmenii republicani desfasurata marti seara la Washington, Paul Ryan a lansat un apel la responsabilitate, recunoscand in acelasi timp haosul intern si disfunctionalitatile din camera inferioara a parlamentului federal american.

”Il putem acuza pe presedinte, putem acuza presa, ar fi amuzant. Putem acuza chiar si pe celalalt partid”, a spus Ryan, care a subliniat ca ”oamenii vor rezultate”.

Brendan Buck, purtatorul de cuvant al politicianului american, a explicat ca Ryan va fi unicul candidat la presedintia Camerei Reprezentantilor numai daca pana vineri toate gruparile din formatiunea sa politica isi vor exprima sprijinul oficial pentru el.

Daca se va ajunge la un consens in favoarea candidaturii lui Paul Ryan, urmatoarea etapa va fi un scrutin intern in grupul republican din Camera Reprezentantilor, dupa care pe 29 octombrie va avea loc alegerea presedintelui acesteia de catre toti cei 435 de membri — 188 de democrati si 247 de republicani.

Sursa: Agerpres