Stiri externe

SUA – Barack Obama denunta situatia drepturilor omului in China

Presedintele american, Barack Obama, a denuntat vineri in termeni foarte directi, in cursul unei conferinte de presa comune cu omologul sau chinez, Xi Jinping, situatia “problematica” a drepturilor omului in China si l-a indemnat pe oaspetele sau sa coopereze cu Dalai Lama, considerat dusman de autoritatile de la Beijing, relateaza AFP.

“Am exprimat foarte deschis convingerea noastra profunda ca a-i impiedica pe jurnalisti, avocati, ONG-uri si societatea civila sa lucreze liber (…) constituie o problema”, a declarat Barack Obama, citandu-l explicit pe Dalai Lama, laureat la Premiului Nobel pentru Pace si lider spiritual tibetan in exil, detestat de regimul comunist.
“Chiar daca recunoastem Tibetul ca facand parte din Republica Populara Chineza, continuam sa incurajam autoritatile chineze sa pastreze identitatea culturala si religioasa a poporului tibetan si sa coopereze cu Dalai Lama sau reprezentantii acestuia”, a mai afirmat liderul de la Casa Alba.
“Democratia si drepturile omului sunt obiectivul comun al omenirii”, a subliniat presedintele american.
“In acelasi timp, trebuie sa recunoastem ca tarile fac fata unor realitati si urmeaza procese istorice diferite, astfel incat trebuie sa respectam popoarele din toate tarile in dreptul lor de a-si alege in mod independent calea spre dezvoltare”, a adaugat el.
Barack Obama a tinut sa mentioneze ca “China pare pregatita, in spiritul egalitatii si respectului reciproc, sa poarte un dialog asupra drepturilor omului cu Statele Unite, pentru a se ajunge la un consens, a reduce diferentele, a invata unul de la celalalt si a face progrese impreuna”.

Sursa: Agerpres