Sanatate

STUDIU – Pozitia sezand nu este nociva pentru sanatate, ci lipsa activitatilor fizice

A sta asezat mult timp nu afecteaza sanatatea cu conditia de a face si suficiente exercitii fizice, sustine un studiu britanic publicat luni in revista ‘International Journal of Epidemiology’, informeaza agentia France Presse.

Condus de University of Exeter si University College London (UCL), acest studiu a urmarit peste 5.000 de persoane (3.720 de barbati si 1.412 de femei) timp de 16 ani si a ajuns la concluzia ca “a sta sezand, la domiciliu sau la locul de munca, nu este asociat cu un risc crescut de mortalitate”.

“Studiul nostru merge impotriva ideilor actuale cu privire la riscurile pozitiei sezand si arata ca problema consta mai degraba in lipsa de miscare decat in timpul petrecut sezand”, a declarat dr. Melvyn Hillsdon de la Universitatea din Exeter.

“Orice postura stationara in care consumul de energie este redus poate fi nociv pentru sanatate, fie in pozitia sezand, fie stand in picioare”, a continuat el.

“Descoperirile noastre sugereaza ca reducerea timpului petrecut sezand nu va fi probabil determinanta pentru speranta de viata si ca incurajarea oamenilor sa fie mai activi ar trebui sa ramana o prioritate pentru sanatatea publica”, a adaugat dr. Richard Pulsford de la universitatea din Exeter.

Studiul este in dezacord cu majoritatea literaturii de specialitate cu privire la aceasta problema, remarca AFP. Astfel, potrivit unui alt studiu lansat la sfarsitul lunii iulie, in revista societatii europene de cardiologie ‘European Heart Journal’, simplul fapt de a sta mai des in picioare in loc de a sta asezat ar fi suficient pentru a contribui la mentinerea unei mai bune stari de sanatate, mentioneaza AFP.

Sursa: Agerpres