Cercetatorii americani au descoperit o variatie genetica care protejeaza organismul contra alcoolismului, deschizand astfel drumul catre punerea la punct a unor tratamente preventive, potrivit unui studiu publicat in revista Alcoholism: Clinical and Experimental Research, informeaza AFP.
A fost descoperita o variatie a genei CYP2E1, asociata cu reactia organismului fata de alcool. Cercetarea deschide drumul catre tratamente preventive, sustin oamenii de stiinta. Pentru 20% dintre persoanele care prezinta aceasta caracteristica genetica, cateva pahare de alcool sunt suficiente pentru ca ele sa se simta mai „ametite” comparativ cu restul populatiei.
Studiile precedente au relevat faptul ca indivizii care au reactii puternice dupa ce consuma cantitati mici de alcool prezinta un risc mai mic de a deveni alcoolici, insa originea genetica a acestei reactii nu a fost clarificata.
„Am descoperit o gena care protejeaza contra alcoolismului si care are un efect foarte puternic. Alcoolismul este o maladie foarte complexa si exista un numar mare de motive complicate care ii fac pe oameni sa bea alcool, iar efectele acestei variatii genetice ar putea fi doar unul dintre aceste motive”, a declarat medicul Kirk Wilhelmsen, profesor de genetica la Universitatea Carolina de Nord, coordonatorul acestui studiu.
Pentru a putea sa identifice caracteristicile genetice ale alcoolismului, cercetatorii au recrutat cateva sute de perechi de frati/surori, de varsta adulta, care aveau cel putin un parinte alcoolic.
Participantii la studiu au consumat mai intai un amestec de votca si suc – echivalentul a trei pahare de alcool. Apoi, ei raspuns unor intrebari, puse la intervale regulate, pentru a se determina efectele alcoolului. Printre altele, voluntarii au indicat cercetatorilor daca se simteau ametiti si daca simteau nevoia de a dormi.
Oamenii de stiinta au determinat regiunea din creier in care actioneaza genele care par sa influenteze maniera in care voluntarii resimteau efectele alcoolului. Gena CYP2E1 stimuleaza sinteza unei enzime ce metabolizeaza alcoolul.
Cea mai mare parte din cantitatea de alcool consumata este metabolizata de o alta enzima – dehidrogenaza -, activa la nivelul ficatului. insa gena CYP2E1 actioneaza diferit, nu la nivelul ficatului, ci la nivelul creierului, controland toate acele mici molecule (radicali liberi) care pot avea efecte nefaste asupra unor structuri sensibile, cum este cazul celulelor cerebrale.
Sursa: Mediafax