Stiri nationale

STUDIU NATIONAL – Care sunt institutiile care incalca frecvent drepturile omului in Romania

demografieInstitutiile guvernamentale, instantele de judecata si Parlamentul sunt institutiile care incalca cel mai des drepturile omului in Romania, iar in astfel de situatii cetatenii apeleaza la politisti, la avocati si la jurnalisti, rezulta din studiul national “Ce stiu romanii despre drepturile lor”. Studiul, prezentat marti de APADOR-CH, a fost realizat pe un esantion de 1.564 de persoane de peste 18 ani pentru a stabili care este atitudinea si experienta acestora cu privire la respectarea drepturilor omului si discriminarea in Romania, dar si perceptia legata de activitatea si rolul instantelor nationale si al CEDO.

Initiatorii studiului au constatat ca, desi 80% dintre romani cunosc Conventia Europeana a Drepturilor Omului, aceasta avand o notorietate ridicata, exista un deficit major de informare pe tema drepturilor omului, 72% dintre romani declarandu-se slab informati sau deloc informati in legatura cu acest aspect.

Cele mai mentionate drepturi ale omului sunt dreptul la libera exprimare (18%), dreptul la viata (12%), dreptul la munca (noua%) si dreptul la libertate si siguranta (opt%), iar in proportie mai redusa sunt mentionate dreptul la sanatate (cinci%), dreptul de vot, dreptul la educatie si dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si religie (cate patru%).

“De retinut este faptul ca sunt mentionate drepturi care nu exista in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cum ar fi dreptul la munca sau dreptul la sanatate, ceea ce confirma deficitul de cunoastere pe tema drepturilor omului. De asemenea, exista o perceptie negativa cu privire la respectarea drepturilor omului in Romania, 80% dintre romani fiind de parere ca drepturile omului se respecta in mica masura sau chiar deloc”, a explicat sociologul Dan Jurcan de la IRES.

Printre cele mai incalcate drepturi sunt mentionate: dreptul de a fi judecat echitabil (61%), dreptul la despagubiri in caz de eroare judiciara (59%) si dreptul de protectia a proprietatii (58%). O alta concluzie este ca discriminarea este inca un fenomen puternic perceput in Romania, 36% dintre respondenti declarand ca s-au simtit discriminati. De asemenea, nu exista o cunoastere foarte clara a procedurii de reactie in caz de discriminare, numai 1 din 3 romani fiind familiarizat cu procedura.

La nivel perceptiv, cele mai discriminate categorii de persoane sunt cele cu o alta orientare sexuala decat heterosexuala (67%), infectate cu HIV (66%), de etnie roma (65%), cu handicap (63%) si femeile (50%).

In opinia romanilor, institutiile care incalca cel mai frecvent drepturile omului sunt Guvernul (ministere, agentii guvernamentale) – 62%, instantele de judecata (60%), Parlamentul si sistemul de sanatate (57%) si administratia publica locala (50%).

La polul opus, institutiile care incalca cel mai putin drepturile omului sunt armata (sase%), scoala (22%), presedintele Romaniei (23%) si biserica (24%). Printre institutiile aflate in topul celor care garanteaza in mare masura respectarea drepturilor omului in Romania, in opinia persoanelor chestionate, se numara presedintele Romaniei (49%), politia (49%), Avocatul Poporului (45%) si instantele de judecata (42%).

Persoanele cu gradul cel mai ridicat de incredere carora li s-ar adresa respondentii intr-o situatie de incalcare a drepturilor omului sunt politistul (44%), avocatul (23 %) si jurnalistul (12%). De asemenea, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) este cunoscuta de 89% dintre romani si se bucura de un nivel ridicat de incredere, 71% dintre participantii la studiu declarand ca au incredere foarte multa sau multa in aceasta institutie.

Si procedurile de apel la CEDO sunt in destul de cunoscute, 69% dintre respondenti confirmand apelul numai dupa epuizarea cailor de atac in instantele nationale. “Exista un dezacord semnificativ privind corectitudinea deciziilor de plata a despagubirilor de catre stat in situatiile in care acesta a fost condamnat al CEDO, numai 36% considerand astfel de decizii ca fiind corecte. 58% dintre respondenti apreciaza ca astfel de despagubiri ar trebui sa fie platite de catre cei vinovati”, a mai precizat sociologul.

Initiatorii studiului au analizat si necesitatile si asteptarile cu privire la serviciile oferite de ONG-urile active in domeniul drepturilor omului din Romania, rezultand ca increderea oamenilor este impartita, 54% dintre romani avand incredere mica sau deloc, iar 39% increderea foarte multa sau multa. “Din acest motiv, numai unu din trei romani ar apela la serviciile unei organizatii neguvernamentale in domeniul drepturilor omului, in timp ce 67% nu ar apela la astfel de servicii. Notorietatea organizatiilor neguvernamentale din domeniul drepturilor omului din Romania este foarte scazuta, numai 9% din respondenti cunoscand o astfel de organizatie”, se mai arata in studiul citat.

Odata cu prezentarea studiului, APADOR-CH a lansat, marti, si primul site dedicat drepturilor omului –www.drepturicivile.ro – o platforma interactiva care pune la dispozitia cetatenilor, organizatiilor neguvernamentale si specialistilor in domeniul juridic informatii utile si studii de caz care sa ajute la mai cunoasterea mai buna a drepturilor civile in Romania.

Sursa: Mediafax