Consumul de grepfrut, dar si de banane, peste si branza amelioreaza simptomele bolilor pulmonare obstructive cronice (BPOC), din care fac parte bronsita cronica si emfizemul pulmonar, ambele fiind cauzate mai ales de fumat.
O echipa de cercetatori din Europa si Statele Unite ale Americii, care a studiat obiceiurile alimentare ale unui grup de 2.167 de pacienti bolnavi de BPOC, timp de trei ani, a observat o legatura directa intre consumul de grepfrut, banane, peste si branza si ameliorarea simptomelor acestor afectiuni pulmonare, informeaza dailymail.co.uk.
Persoanele care au consumat aceste alimente intr-un interval de 24 de ore au aratat imbunatatiri in ceea ce priveste o serie de parametri, cum ar fi functionarea plamanilor, conditia fizica si numarul de globule albe din sange.
Corrine Hanson, coordonatoarea studiului, afirma ca pacientii cu BPOC ar trebui sa primeasca sfaturi nutritionale, ca parte a tratamentului pe care il urmeaza.
Bolile pulmonare obstructive cronice afecteaza de regula persoanele cu varsta de peste 35 de ani, desi majoritatea bolnavilor sunt diagnosticati abia in jurul varstei de 50 de ani.
BPOC afecteaza mai des barbatii decat femeile, desi numarul pacientelor diagnosticate cu BPOC in ultimii ani a crescut. „Dieta este un factor de risc potential modificabil pentru dezvoltarea si evolutia multor boli si exista dovezi ca dieta joaca un rol atat in dezvoltarea, cat si in simptomele clinice ale BPOC. Acest studiu si-a propus sa evalueze aceasta asociere”, a adaugat Corinne Hanson.
Sursa: Mediafax