Consumul de fructe proaspete ca merele, strugurii si afinele reduc riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 (cel mai frecvent), iar inlocuirea lor cu suc de fructe industrial ar putea, dimpotriva, creste acest risc, arata un studiu aparut vineri, 30 august, si preluat de AFP.
Se recomanda consumul de fructe in general pentru prevenirea unor boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2, chiar daca rezultatele studiilor epidemiologice au fost pana acum contradictorii in privinta acestei boli.
Cercetatori americani, britanici si singaporezi au analizat datele din trei studii americane, efectuate in total pe 187.383 persoane. Dupa ce au eliminat toti bolnavii de diabet, maladii cardiovasculare si cancer la inceputul studiilor, au analizat consumul de fructe si de suc de fructe cu ajutorul unor chestionare completate de participanti din patru in patru ani, o perioada de la 19 la 24 de ani. Peste 12.000 de persoane (6,5% din totalul participantilor) au dezvoltat diabet de tip 2.
Aplicand diferite criterii (varsta, activitate fizica, etc.), cercetatorii au constatat o legatura semnificativa intre consumarea anumitor fructe si scaderea riscului de diabet. Cele mai bune au fost afinele, urmate, in ordine, de struguri, mere, pere, banane si grefuri. Cine consuma astfel de fructe cel putin de doua ori pe saptamana risca cu 23% mai putin sa faca diabet decat cei care consuma mai putin de o data pr saptamana, arata studiul publicat in revista medicala British Medical Journal.
Nu sunt indicate, in schimb, capsunele si pepenii, care pot creste riscul de diabet. Riscul creste cu 21% si la cei care beau mult suc de fructe industrial (mai mult de un pahar mare pe zi) fata de cei care beau sub un pahar pe saptamana. Sucurile de fructe, spun cercetatorii, au in general un indice glicemic ridicat (indice de clasificare a alimentelor, bazat pe efectele lor asupra nivelului de glucoza din sange) si mai putini nutrienti benefici decat fructele proaspete.
Contrar altor studii anterioare, cercetatorii nu au depistat nicio legatura intre consumul de fructe proaspete cu indice glicemic ridicat (cazul strugurilor si bananelor) si un risc crescut de diabet.
Desi recunosc limitele studiului lor (dificultatea de a izola consumul anumitor fructe, persoanele observate lucrau in mare parte in domeniul sanatatii, indeosebi in Europa), cercetatorii apreciaza ca el confirma recomandarile actuale in privinta consumului de fructe proaspete in prevenirea diabetului.
Sursa: Agerpres