Consumul a 30 de cesti de cafea sau mai mult pe saptamana a fost asociat cu un risc crescut de deces prematur, indeosebi din cauza unor boli cardiovasculare si mai ales in prezenta altor factori de risc ca tutunul sau sedentarismul, relateaza passionsante.be. Studiul care a ajuns la aceasta concluzie si care arata cat este de importanta aprofundarea rezultatelor statistice brute a fost supervizat de Institutul national american pentru sanatate.
La el au participat circa 40.000 de adulti, din toate categoriile de varsta, fiind urmariti pe o durata medie de 17 ani. La intervale regulate, s-au adunat date despre modul lor de viata, printre care si despre consumul de cafea. Au fost inventariate decesele si s-a dovedit ca o treime s-au produs din cauze cardiovasculare.
In cadrul studiului s-a stabilit o legatura ‘solida’ intre riscul de deces prematur si cantitatea medie de cafea consumata zilnic. De la patru cesti pe zi, situatia se complica. S-ar putea deduce, prin urmare, ca este suficienta reducerea dozei pentru a trai mai mult. O analiza aprofundata arata in schimb ca marii consumatori de cafea au tendinta — la modul general — sa cumuleze factorii de risc clasici, ca fumatul, abuzul de alcool si sedentarismul. Dupa ‘neutralizarea’ acestor obiceiuri nefaste, legatura dintre mortalitatea prematura si cafea dispare.
Asa incat cine obisnuieste sa bea cafea o poate face in continuare, fara excese insa si evitand, pe cat se poate, fumatul si consumul de alcool, incheie passionsante.be.
Sursa: Agerpres