Un numar de 8 din 10 romani sufera de intoleranta alimentara, releva un studiu realizat de York Test pe un numar de 800 de subiecti. Intoleranta alimentara apare la cel putin un aliment, iar trei din patru copii nu asimileaza corespunzator laptele de vaca si albusul de ou.
Dr. Ionut Stefan, nutritionist, a spus ca intoleranta alimentara se manifesta prin balonari, tulburari de tranzit si eruptii cutanate, dar nu imediat.
Statisticile au aratat ca o persoana prezinta, in medie, intoleranta la patru alimente, cele mai frecvente fiind drojdia, albusul de ou si laptele de vaca, a spus medicul.
Dr. Ionut Stefan a explicat ca in cazul in care apare o intoleranta la un anumit aliment acesta trebuie scos din alimentatie o vreme, dupa care se reintroduce treptat in cantitati mai mici.
„Dupa trei luni, simptomatologia digestiva se imbunatateste in proportie de 80%. Trei din patru copii sunt intoleranti la laptele de vaca, iar in aceasta situatie acesta trebuie inlocuit cu laptele de capra sau de oaie” a adaugat medicul.
Dr. Ionut Stefan a mentionat ca intoleranta alimentara este o problema serioasa pentru ca procesarea si tehnologizarea alimentelor a dus la modificarea structurii acestora.
In ceea ce priveste legumele si fructele, intoleranta cea mai mare apare la ardeiul gras, porumb si la kiwi, a aratat medicul. Acesta a evidentiat ca inaintea inceperii unei diete este bine sa se faca un test pentru intoleranta alimentara.
York Test este prezent in Romania din luna martie a anului trecut, iar testul consta din prelevarea unei probe de sange pentru stabilirea intolerantei alimentare.
Proba este prelucrata in laboratoarele din Marea Britanie, rezultatele sunt gata in 15 zile a spus Amira Syoufi, country manager York Test Romania.
Serviciul York Test include si o consultanta de nutritie, in cadrul careia sunt interpretate rezultatele si este alcatuita o dieta personalizata, testul acopera 113 alimente si costa 399 de euro, analizele de pretestare costa 39 de euro a precizat Amira Syoufi.
Sursa: Agerpres