112

STS – 113, numar de urgenta la care persoanele cu dizabilitati de auz sau vorbire au acces incepand de luni

113 (c) teotrandafir.comPersoanele cu dizabilitati de auz sau vorbire pot accesa, incepand de luni, serviciul de urgenta prin SMS la numarul 113, anunta Serviciul de Telecomunicatii Speciale. STS precizeaza ca, pentru a putea utiliza acest numar, este obligatorie inscrierea in baza de date a serviciului 112, potrivit informatiilor ce vor fi publicate pe website-ul www.112.ro. Accesarea site-ului va fi posibila incepand de luni, la ora 13,00.

Inregistrarea in baza de date a serviciului 112 se poate realiza prin depunerea documentelor la birourile temporare de asistenta la inregistrare sau la unul dintre sediile STS din Bucuresti sau din tara, transmiterea prin posta sau prin completarea formularului online aflat pe website-ul www.112.ro. Pentru inregistrare trebuie depuse urmatoarele documente: cerere de inregistrare, copia actului de identitate al persoanei cu dizabilitati sau al reprezentantului legal, copiile actelor care atesta dizabilitatea si copia documentului care atesta calitatea de reprezentant legal, daca este cazul.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale precizeaza ca in cazul in care o persoana cu dizabilitati are o urgenta aceasta trebuie sa sune la 112, unde va raspunde un operator, dar nu va initia un dialog cu aceasta, deoarece va fi identificata automat de sistem ca fiind o persoana cu dizabilitati de auz si/ sau vorbire. Ulterior, persoana respectiva va primi un SMS cu textul: “Trimiteti SMS la 113 cu urgenta si adresa incidentului”, la care va raspunde printr-un SMS la numarul 113, descriind scurt urgenta si indicand cu exactitate adresa, inclusiv judetul. Dupa transmiterea SMS-ului, STS spune ca este posibil ca persoana cu dizabilitati sa mai primeasca mesaje din partea operatorului 112 cu intrebari suplimentare, acesta urmand sa transmita datele agentiilor de interventie.

STS atrage atentia ca apelarea abuziva a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numarul 113 constituie contraventie, faptele fiind sanctionate cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

foto (c) teotrandafir.com

Sursa: Agerpres