Externe

STOCURI – Grecii isi lichideaza conturile bancare si fac stocuri de carburant inaintea scrutinului parlamentar

Foto euroCetatenii greci isi lichideaza conturile bancare, au facut stocuri de carburant, iar unii au angajat agenti de securitate inaintea alegerilor parlamentare de duminica, 17 iunie, un scrutin considerat crucial pentru ramanerea tarii in zona euro, relateaza Wall Street Journal, in editia online.

“Nu stiu in cine sa mai am incredere”, declara Ilias Daskalopoulos, un barbat in varsta de 28 de ani ramas somer. El a decis sa isi retraga toti banii din banca, cateva mii de euro pe care ii tine ascunsi in casa.

“Situatia poate fi foarte grava dupa alegerile de duminica”, crede tanarul.

Alti greci transfera banii in strainatate, au angajat agenti de securitate si au facut stocuri de carburant, de teama ca economia tarii va intra in colaps si ca institutiile nu vor mai fi capabile sa mentina ordinea. Rata somajului a atins nivelul de 22%, iar criminalitatea este in crestere.

Liderii europeni au avertizat Grecia ca risca sa paraseasca uniunea monetara daca guvernul format dupa alegerile de duminica nu va respecta conditiile planului de creditare incheiat cu FMI, BCE si CE.
Sursa: Mediafax