Tipareste

ADVERTORIAL – Cianura, singura "arma" cu care Baia Mare poate distruge haldele de steril de langa oras

22.07.2010 08:48:49
 Logo Romaltyn
 Foto halda de steril  Foto fosta halda Meda

Foto Romaltyn Baia Mare

Peste 500 de halde de steril rezultate din exploatarea miniera si 15 iazuri de decantare care contamineaza aerul, solul si apele de suprafata sunt doar cateva dintre mostenirile toxice lasate Maramuresului de minerit. Autoritatile maramuresene cunosc situatia, insa nu pot decat sa ridice din umeri, sperand ca se vor gasi resurse financiare pentru lucrarile de inchidere a minelor, dar mai ales pentru cele de ecologizare. Ingrijorarea cea mai mare este legata de iazul de la Flotatia Centrala, unde sunt depozitate in jur de 500.000 de tone de pirita arsenioasa, extrem de toxica pentru organism. Vantul poarta praful incarcat cu pirita si arsen pana departe, iar apa de baut poate fi otravita de arsenul care se infiltreaza in panza freatica nu doar in zona haldei, ci pe o suprafata de zeci, chiar sute de kilometri.

Remin Baia Mare nu a facut niciun fel de lucrari pentru ecologizarea iazului si, tinand cont de ritmul lent al investitiilor pe linie de mediu, nici nu va face prea curand ceva. Prin urmare, locuitorii din Baia Mare, Tautii de Sus, Satu Nou de Sus, Baia Sprie dar si din alte localitati din jurul lor sunt expusi otravurilor care vin din aer si din apa.
Intr-un studiu finantat de Comisia Europeana si care a fost realizat in Romania, Ungaria si Slovacia, s-a mentionat ca "arsenicul anorganic este un cancerigen puternic". La studiul realizat pe durata a trei ani (2002-2005) au participat oameni cu varste cuprinse intre 30 si 79 de ani din cele trei tari.

 Foto halda de steril Tautii de Sus  Foto halda de steril Tautii de Sus

Milioane de tone de otravuri lasate in voia sortii la Flotatia Centrala

Pe langa cele circa 8 milioane tone de steril cu metale grele, pe halda de la Flotatia Centrala sunt 500.000 de tone de pirita arsenioasa, pe care nimeni nu le supravegheaza, dar cel mai grav nu incearca sa le emine chiar daca fiecare zi care trece inrautateste situatia. Piritele de la Mina Suior, depozitate pe Iazul Central, contamineaza, in primul rand, apa. Specialistii in domeniu cunosc foarte bine riscurile la care este expusa populatia. Fiecare cana de apa pe care o beau cei care locuiesc in preajma haldei cu pirite este o amenintare la sanatatea lor, doar ca localnicii nu stiu prea bine cat de nociv este arsenul.

Informatiile legate de impactul negativ al arsenului asupra organismului sunt de-a dreptul alarmante. Expunerea la arsenic anorganic poate cauza iritarea stomacului si a intestinelor, scaderea generarii de globule albe si rosii din sange, schimbari ale pielii si iritatii ale plamanilor. O expunere ridicata la arsenic anorganic poate cauza infertilitate si pierderi de sarcina la femei, si poate cauza afectiuni ale pielii, scaderea rezistentei la infectii, distrugerea inimii si lezarea creierului la femei si la barbati. Specialistii vorbesc chiar de o intensificare a evolutiei cancerului, mai ales a celui de piele, plamani, ficat si a cancerului limfatic, la cantitati importante din otrava care se gaseste pe halda de steril.

Foto apa   Foto poluare

Metalele grele si arsenul de pe halda se raspandesc treptat si omoara pe nevazute

Efectul cancerigen al arsenului a fost prima data observat in urma cu mai mult de 100 de ani de catre Hutchinson (1887) care a constatat ca un numar neobisnuit de mare de tumori se dezvolta la pacientii tratati cu compusi arsenicali. In 1980, in revizia pe care a realizat-o Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului a determinat faptul ca toti compusii anorganici ai arsenului sunt cancerigeni pentru piele si plaman (expunere prin inhalare) la om.

Efecte la fel de nocive au si metalele grele - plumbul, cadmiul, zincul etc. - din cele peste 8 milioane tone de steril ce formeaza halda de la Flotatia Centrala.

De la infiintarea haldei, in anii '70, baimarenii inhaleaza neputniciosi pulberile cu otrava, ridicate in aer la fiecare adiere de vant, dar pentru autoritati nu a fost o prioritate sa ecologizeze iazul de la Flotatia Centrala. De altfel, pana in prezent un singur iaz de la fostele exploatari miniere din Maramures a fost inchis si ecologizat corespunzator, iar interventia a fost facuta de o companie privata. Este vorba despre iazul Meda, aflat chiar la intrarea in Baia Mare, peste care acum creste iarba.

 Foto halda steril Tautii de Sus  Foto halda de steril Tautii de Sus

Primaria si Consiliul Local Baia Mare blocheaza ecologizarea zonei 

Compania Romaltyn,
noul proprietar al fostei Uzine "Aurul", a propus autoritatilor ca in prima faza sa desfiinteze halda de steril de la Flotatia Centrala, care polueaza cu metale grele, si in faza a doua sa proceseze piritele arsenioase.

Miza economica pentru Romaltyn este extragerea restului de metale pretioase din deseurile miniere si pirite, miza pentru baimareni ar fi eliminarea uneia din cele mai grave surse de poluare a orasului cu metale grele si arsen.

Firma a inceput demersurile legale in acest sens, dar investitiile au trebuit suspendate dupa ce reprezentantii Consiliului Local Baia Mare au blocat activitatea pe motiv ca in procesul de prelucrare a sterilului urmeaza sa se foloseasca cianura. Fara sa se intereseze in detaliu despre tehnologia Romaltyn, care respecta toate standardele de securitate romanesti si europene, consilierii locali au decis oprirea procedurilor de autorizare si organizarea unui referendum.

 Foto halde de steril  Foto halda de steril

Specialistii sunt de parere ca alta ar fi fost decizia in cazul in care consilierii s-ar fi documentat mai temeinic despre impactul letal al metalelor grele si piritelor arsenioase de langa Baia Mare.

Ben Munteanu, director in cadrul Romaltyn, spune ca iazul central, care se intinde pe o suprafata de 54 de hectare, “prin structura lui, prin mineralogia pe care o are incorporata genereaza in continuu metale grele care curg catre paraul Racos, iar de aici in raurile Sasar, Lapus, Somes, Tisa… “ Mai grav, cele 500.000 de tone de pirita care sunt cantonate in jurul uzinei de preparare a Flotatiei Centrale si care au un continut mediu de 2% de arsen incorporeaza aproximativ 10.000 de tone de arsen care curg inspre paraul Racos, respectiv inspre raul Sasar. Daca se adauga ca doza letala de arsen variaza de la 120 la 200 mg la adulti si este de 2 mg/kg la copii este suficient pentru constientizarea pericolului, dar mai ales pentru a actiona pentru desfiintarea haldelor.

 Foto halda de steril  Foto halda de steril

Baimarenii risca sa inghita metale grele si arsen alte cateva zeci de ani

Ministerul Economiei, prin compania Remin Baia Mare, a generat doar poluare in aceasta zona a tarii, iar Ministerul Mediului nu a fost interesat decat sa identifice sursele de risc si sa vorbeasca despre ele, fara sa se preocupe, prin oficialii sai, sa gaseasca bani pentru ecologizarea suprafetelor de teren contaminate. O solutie a venit doar de la firmele private, Romaltyn cerand sa fie lasata sa proceseze sterilul de pa halda si angajandu-se sa lase curat si verde terenul de la Flotatie. ”Solutia ar fi exploatarea acestui iaz, transportul la uzina de retratare de la Romaltyn extragerea metalelor pretioase si depozitarea pe un iaz, in conformitate cu cerintele nationale si europene. Daca piritele s-ar curata n-ar mai fi generatoare de metale grele, in special arsen, care este deosebit de periculos pentru ape si, in special, pentru apa potabila”, a declarat Ben Munteanu, director in cadrul Romaltyn.

 Foto vant de pe halda de steril  Foto apa contaminata

Initiativa companiei Romaltyn de a procesa si ecologiza zona dupa modelul haldei Meda s-a lovit insa de opozitia Consiliului Local Baia Mare, care a blocat autorizarea activitatii pe motiv ca prelucrarea deseurilor miniere s-ar face prin tehnologia cianuratiei. Cu alte cuvinte, rezolvarea unei poluari reale cu tone de arsen si metale grele a fost blocata de preocuparea, sincera sau de ochii lumii, de o presupusa poluare cu cianura.

Si mai grav ar fi daca s-ar adeveri ca atitudinea autoritatilor locale e determinata de unele interese imobiliare aflate in stransa legatura cu activitatea de procesare a piritelor si sterilului.

Cianura se foloseste in Baia Mare de aproape 100 de ani
Autoritatile locale si alti reprezentanti ai comunitatii baimarene se pare ca au redescoperit cianura, substanta care se foloseste de aproape 100 de ani in Baia Mare fara sa fie creat panica generala. Procesarea aurului din minereu este o metoda folosita frecvent atat in Europa, cat si in restul lumii, aproximativ 90% din metalul pretios fiind extras in ultimii 20 de ani prin cianurare, o tehnologie permisa de legislatia UE si monitorizata dupa norme stricte ca urmare a accidentului ecologic din 2000 de la iazul Bozanta. Legislatia UE a creat o structura legislativa stricta pentru a asigura folosirea in deplina siguranta a cianurii. 

 Foto miner Maramures  Foto mineri Maramures

Tehnologia pe baza de cianura este folosita in conditii de deplina siguranta in aproximativ 400 de mine de aur din intreaga lume, inclusiv in cele mai moderne mine de aur din Europa, printre care si cele din Finlanda si Suedia. Reglementarile UE aplicabile in cazul folosirii cianurii in minerit creeaza unul dintre cele mai restrictive regimuri din lume si este suficient pentru a asigura sanatatea omului si a mediului. Mai mult, ele impun adaptarea instalatiilor existente la noile evolutii tehnice si permit in acelasi timp dezvoltarea economica a regiunilor implicate. 

Plumbul, arsenul, cadmiul, zincul sunt cuvintele "cap de mort" care-i sperie pe baimareni 
Cianura este folosita in prezent in sute de operatiuni industriale in lumea intreaga si la fabricarea multor produse de larg consum - fabricarea vitaminelor, bijuteriilor, adezivilor, componentelor calculatoarelor, materialelor izolatoare neinflamanbile, cosmeticelor, produselor din nailon, colorantilor, medicamentelor, plexiglasului etc..

Totodata, cianura este arma prin care baimarenii pot, in sfarsit, scapa de metale grele care acopera zeci de hectare din suprafata orasului si localitatilor invecinate. Plumbul, arsenul, cadmiul, zincul sunt cuvintele "cap de mort" care trebuie sa ii sperie cu adevarat pe baimareni, care pot decide eliminarea lor in maximum patru ani, rastimp in care uzina Romaltyn Baia Mare poate vindeca ranile unui secol de poluare.
 
 Foto halda Meda ecologizata  Foto halda Meda ecologizata

Exista o solutie de ecologizare la Romaltyn Baia Mare
Din pacate, cetatenii nu pot alege intre solutia propusa de Romaltyn si o alta propusa de autoritatile locale pentru simplul motiv ca alesii locali nu au nicio solutie de ecologizare. Ei se multumesc sa ceara baimarenilor sa spuna NU cianurii, chiar daca in cazul procesarii deseurilor miniere acest raspuns inseamna DA unei poluari permanente mult mai grave.

Compania Romaltyn vrea sa proceseze prin cianurare sterilul si piritele de la Flotatia Centrala si investeste 11 milioane de dolari doar in masurile de siguranta.

Romaltyn - minerit responsabil in Baia Mare. 

CITESTE SI:
ADVERTORIAL – Romaltyn Baia Mare investeste 14 milioane de dolari in securizarea fluxului tehnologic

Foto halda de steril Meda ecologizata