Tipareste

TBC - Nou tratament pentru tuberculozele foarte rezistente

05.10.2008 21:13:50
Cercetatori germani si italieni au anuntat un nou tratament susceptibil sa dea rezultate in cazul tuberculozelor celor mai rezistente la medicamentele actuale. Aceste radacini tuberculoase au dezvoltat o rezistenta la antibioticele utilizate in prezent si care reprezinta circa 6% dintre cazurile diagnosticate anual in lume.

Boala afecteaza in special tarile din fostul bloc sovietic, Japonia, Coreea si Africa de Sud, potrivit Societatii europene de pneumologie (ERS), care isi desfasoara congresul anual la Berlin.

Cercetatori germani, condusi de Christoph Lange (Research Center Borstel) si italieni, condusi de Giovanni Battista Migliore (Fondation Salvatore Maugeri, Tradate) au prezentat la congres rezultate care sugereaza ca utilizarea linezolidului, un antibiotic de sinteza, da rezultate in cazul mai multor tuberculoze foarte rezistente la alte tratamente. 

Dintr-un total de 89 de pacienti in Germania si Italia care sufereau de tuberculoza multirezistenta sau ultrarezistenta, tratamentul cu linezolid a antrenat in trei cazuri din patru ”disparitia bacililor tuberculosi din saliva si a permis sterilizarea culturilor”, potrivit unui comunicat al ERS.

Iar in cazul a 38 dintre cei 67 de pacienti pentru care cercetatorii dispuneau de un rezultat final al tratamentului, 31 - circa 8 din 10 - au fost considerati ca vindecati. 

Cercetatorii au recunoscut ca tratamentul a antrenat niveluri ridicate de efecte secundare in cazul a numerosi pacienti, printre care anemii severe, insa "aceste cazuri au fost toate reversibile" si nu a fost constatat niciun deces cauzat de linezolid, a indicat Christoph Lange.