Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


31.08.2015 13:05:01
Euro - 4,4321lei

Dolar SUA - 3,9511 lei

Lira - 6,0855 lei

Aur (gr.) - 142,2425 lei


Foto soare si noriVezi VIDEO
  1  septembrie

Max:    27 / 35  grade Celsius
Min:     13 / 19  grade Celsius
 

Vreme frumoasa, si in continuare deosebit de calda este asteptata maine in toate zonele judetului. Potrivit meteorologilor peste tot in Maramures cerul va fi senin cat e ziua de lunga, iar soarele va straluci cu putere. Vantul abia daca va adia, iar maximele termice, caniculare dar si mai ridicate decat cele obisnuite pentru aceasta perioada se vor situa la valoarea de 35 de grade Celsius in Baia Mare si Seini, 34 de grade vor fi la Sighetu Marmatiei, sunt asteptate cel mult 32 de grade in Targu Lapus, in Cavnic mercurul din termometre poate urca pana la 29 de grade in timp ce la Borsa termometrele vor arata la pranz 27 de grade.

Baia Mare: Si pentru urmatoarele doua zile se anunta vreme frunoasa si calda in Baia Mare Prognozele spun ca miercuri va fi cer senin si soare, in timp ce joi spre seara este posibil sa se adune ceva nori care pot lasa o aversa de ploaie. Vantul va sufla slab, iar maximele termice vor pierde un grad, doua, astfel ca la sfarsitul intervalului temperaturile vor oscila in jurul valorii de 32 de grade Celsius. Cald ramane si noaptea cand minimele pot atinge 17 – 18 grade Celsius. 

Sighetu Marmatiei: 
La Sighetu Marmatiei se anunta vreme frumoasa si calda in urmatoarele doua zile. Spun meteorologii ca atat miercuri cat si joi va fi cerul va fi senin si va fi mult soare. Vantul va sufla slab, iar maximele termice pot ajunge pana la 32 de grade Celsius, in timp ce noaptea minimele nu vor depasi 17 grade.

Borsa: La Borsa este asteptata vreme calda in urmatoarele doua zile. Miercuri va fi cer senin si soare cat e ziua de lunga. Joi peste zi va fi cer senin si soare, insa spre seara se aduna norii si este posibil sa cada o ploaie scurta de vara. Temperaturile maxime comparabile cu cele din ultimele zile ajung la pranz pana la 28 de grade Celsius, iar noaptea nu se vor inregistra mai mult de 13 grade.

Cavnic: In Cavnic se anunta vreme in general frumoasa si calda in urmatoarele doua zile. Locuitorii din zona vor avea parte atat miercuri cat si joi de cer senin si soare pe intreg parcursul zilelor. Vantul va sufla slab, iar termometrele vor inregistra maxime de pana la 29 grade. Noaptea minimele pot sa scada pana in jurul valorii de 14 grade.

Targu Lapus: In urmatoarele doua zile in Targu Lapus va fi vreme in general frumoasa. Meteorologii spun ca miercuri in zona cerul va fi senin cat e ziua de lunga si va straluci soarele. Joi insa apar si ceva nori care vor face ca mai cu seama in a doua parte a zilei cerul sa fie doar partial insorit. Maximele termice chiar daca vor marca o usoara scadere ajung la sfarsitul intervalulului pana la 32 de grade Celsius. Minimele termice pot ajunge la 17 – 18 grade Celsius.

Seini: Vreme frumoasa si deosebit de calda va fi miercuri in Seini. Locuitorii din zona vor avea parte de cer senin si soare cat e ziua de lunga. Ziua de joi incepe cu cer senin si soare, insa spre seara norii pot fi tot mai numerosi si nu este exclus sa cada o ploaie scurta de vara. Maximele termice, nu vor mai depasi spre finalul intervalului 32 de grade Celsius, iar noaptea sunt asteptate minime termice de pana la 18 grade Celsius.
Afaceri - Economic
ANCHETA - TV eMaramures – Un furt dovedit, dar nesolutionat: padurea de la Piciorul Casitei din Salistea de Sus
13:53:16 30 ianuarie 2011  | autor:  Catalin Vischi

Topor - lemn (c) eMM.roDuminica, 30 ianuarie, de la ora 15.00, la televiziunea eMaramures puteti revedea a doua editie a emisiunii ”30 de minute” - o ancheta care dezvaluie cauzele ce mentin actual un fenomen despre care oficialii din sistemul silvic sustin ca “dureaza de sute de ani si va mai dura mult timp de acum incolo”: furtul de lemn din padurile Maramuresului. “Hotii de aur verde” este titlul anchetei difuzate de Televiziunea eMaramures, care va prezinta halucinanta poveste a unui furt dovedit si certificat de criminalisti, dar nesolutionat de aproape un an. O familie din Salistea de Sus acuza autoritatile ca il protejeaza pe un afacerist local care le-a taiat padurea, utilizand contracte de vanzare-cumparare falsificate.

Intr-un loc botezat de oamenii din Salistea de Sus dupa numele esafodajului din lemn si piatra de rau, construit impotriva erodarii malurilor, “La Piciorul Casitii”, un localnic, Gavila Chis s-a trezit cu padurea taiata. Peste 200 de arbori au disparut peste noapte, in urma lor ramanand doar cioatele.

Acuzat de familie ca a vandut padurea mostenita din strabuni, omul incearca de mai mult timp sa-l dovedeasca pe hot. Are martori, documente, declaratii, filmari si chiar un certificat criminalistic care dovedeste asta, insa toate sunt inutile.

Cazul si necazul de la Piciorul Casitei
Dupa mai mult timp in care nimeni nu i-a dat un raspuns prin care macar sa-si linisteasca familia, Gavrila Chis, chemat pentru nimeni-nu-mai-stie-a-cata-oara la Politie, a vrut sa-si retraga dosarul cu acte care dovedeau identitatea hotului. Spunea ca, oricum, nu face nimeni nimic si ca hotii sunt mana-n mana cu autoritatile statului.

Familia sa spune ca acolo, in sediul politiei locale, a fost batut cu bestialitate, incatusat si dus la spitalul de psihiatrie. Chipurile, era nebun. Innebunise pentru ca de aproape un an nu i se rezolva cazul, desi toti cunosc numele celui care a taiat padurea din Piciorul Casitii.

Lemn taiat (c) eMM.ro

„S-atata l-o batut, domnu', atata l-o batut pana l-o distrus. Si cand l-o scos de acolo (n.red., din sediul Politiei Salistea de Sus), l-o dus la dispensar incatusat. S-acolo l-o scos si l-o tras asa, ca pa un taur cand il tai, s-atata l-o batut si i-o dat in burta si i-o dat in falci si-n gat, tat cu dunga, asa-i da in gat. Am strigat s-am plans, da’ oamenii care veneau in jos, mereau inapoi, in sus, nimeni n-o sarit… si vecinii s-o pus dupa garduri. N-o sarit nimeni…”, a povestit Maria Chis, sotia barbatului caruia i s-a furat padurea.

“O dus fagu’ cela alb ca casul!”
Femeia spune ca a aflat de furtul padurii in 5 mai 2010. “O vinit vecinul locului si zice: Haidati mai oameni la deal ca vi s-o taiat peste 200 de arbori. Is numa’ cioate, ii dezastru… O dus lemnu' cel bun, fagu cela alb ca casu'! O luat Vlad Ion Cucu. I-o luat si vecinului, dar lui i-o platit si i-o zas sa nu ne spuna noua, da' el o vinit sa ne spun si o zas ca vine de martor”, a mai spus Maria Chis.

Femeia spune ca familia ei a incercat sa se inteleaga pe cale amiabila cu cel pe care-l numeste hot, Ion Vlad, zis Cucu, un localnic cu afaceri in domeniu silvic, insa acesta a incercat sa-i traga pe sfoara, facand intelegeri cu autoritatile din zona.

“Ne-am dus la Politie si o fost domnul Ulici, comisar-sef, o zas ca n-apartin de ei. Tata politia ne-o scos afara! Deci el o fost, o aranjat si ne-o scos politia afara… Apoi, numa' ne-am trezit intr-o noapte cu el. O-nturnat masina la vecina asta, la Barcan Palade, numa' m-am trezit ca intra-n casa”, povesteste Maria Chis.

Femeia spune ca, initial, Vlad a incercat sa-i convinga de faptul ca a cumparat lemnul de la capul familiei, Gavrila Chis, care atunci se afla in Italia, numai ca toate actele de vanzare-cumparare pe baza carora obtinuse autorizatie de taiere de la Ocolul silvic Dragomiresti erau datate in perioada cand batranul Chis era plecat din tara.

Taiere lemn (c) eMM.ro

Dupa ce familia Chis l-a anuntat pe Vlad ca isi va continua demersurile, acesta le-a promis ca le plateste copacii taiati. “O zas ca ne-a plati. Si s-o dus… Apoi doua saptamani de zile tat o mai carat lemne si o taiat si bornele (n.r., de delimitare a proprietatii lui Chis), acelea cu rosu. S-o temut de borne…”, zice Maria Chis.

Oficialii, la masa cu cel acuzat de furt?
Familia Chis din Salistea de Sus spune ca inclusiv inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj, chemati sa investigheze furtul padurii, au mers pe teren cu cel acuzat, Ion Vlad Cucu, care apoi i-a cinstit chiar in sediul Ocolului Silvic Dragomiresti.

„Deci la prima evaluare a padurii, era o ceata, s-o vreme… Era unu jumate si mesele-ntinse in ocolul silvic si-nchisa usa pan fata. Io am intrat pan spate si am vazut mesele-ntrinse si acolo erau domnu' Tomoioaga, tati de la ocolul silvic si domnu’ Vlad Ion Cucu. Am zas: Deci voi sunteti cu mesele-ntinse si beti tuica de pruna si tat felul de bauturi alcoolice si vinuri si visinata...”, spune femeia, convinsa ca silvicii erau mana-n mana cu cel care le-a taiat padurea.

Plangeri penale si “eroarea silvicilor fara semnal”
Dintre toti silvicii acuzati ca au sprijinit furtul padurii lui Chis, doar fostul sef al ocolului silvic, Iacob Andreica, acum promovat in functia de director tehnic la Directia Silvica Baia Mare, a vrut sa vorbeasca despre acest caz.

“Am o plangere penala, facuta la Politia Salistea, in calitate de sef de ocol pentru ca am dispus marcarea si autorizarea la taiere a exploatatiei domnului Chis. Am fost sef la Ocolul Dragomiresti din 16 aprilie 2007 pana in 25 martie 2009. Ei, autorizatia de taiere la suprafata respectiva dateaza din luna aprilie, timp in care nu mai eram sef de ocol. Am inteles ca mi s-a facut plangere pentru ca pe actul de punere in valoare si pe autorizatie, la emitent, la functia de sef de ocol apare numele meu, Andreica Iacob. Semnatura nu este a mea, este a noului sef de ocol. E o… problema tehnica, nu a fost inlocuit numele meu in programul de fond forestier si in programul de sumar”, a declarat Andreica.

Succesorul lui Andreica in functia de sef al Ocolului silvic Dragomiresti, Vasile Iuga, acuzat prin extensie ca ar fi aprobat taierile din padurea lui Chis dupa ce Vlad i-ar fi prezentat acte falsificate, a acceptat initial sa vorbeasca despre caz. Ulterior, nu a mai raspuns la telefon, e drept, dupa ce a avertizat ca “s-ar putea sa fie in padure si sa nu aiba semnal”. N-a avut semnal doua zile.

Padure

In schimb, un semnal a avut Andreica, fostul sef al ocolului silvic aratand unde au gresit fostii sai subordonati. „In momentul in care as fi emis autorizatia, in afara de copia de pe titlul de proprietate si documentele de proprietate, as fi cerut cel putin o copie de pe actul de identitate al proprietarului. Nu stiu daca cei de la ocol s-au asigurat ca acela care a solicitat marcarea si autorizarea este proprietarul sau este o alta persoana care s-a substituit proprietarului”, a explicat Andreica.

Fals dovedit de criminalisti
In dosarul taierii ilegale a peste 200 de arbori din Picioru Casitei, pe langa marturii scrise si filmate, exista o proba care atesta daca nu furtul, macar falsul. Proba este una oficiala. In 1 noiembrie 2010, inspector principal Calin Griga de la Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures - Serviciul Criminalistic, specialist grafolog, a stabilit in urma expertizei grafoscopice a inscrisurilor de pe actele de vanzare-cumparare ca semnatura din dreptul vanzatorului, Gavrila Chis, ii apartine, de fapt, tot cumparatorului, Ion Vlad zis Cucu.

Practic, acesta a semnat in numele proprietarului padurii si, in baza acestor contracte false, cei Ocolul Silvic Dragomiresti, i-au dat aviz sa ii taie padurea lui Chis de la Picioru Casitei. In pofida numeroaselor telefoane pe care i le-am dat pentru a-i cere sa ne prezinte explicatiile sale, Ion Vlad, zis Cucu, nu a raspuns niciodata.

Acuzatii de agresiune
Pe fondul tensiunilor acumulate de tergiversarea unui caz care, cel putin in aparenta are dovezi extreme de clare, Gavrila Chis s-a dus in 3 ianuarie 2011 la sediul Politiei Salistea de Sus. Acolo a fost batut cu bestialitate de trei politisti locali, sustin membrii familiei sale, si a fost dus la sectia Psihiatrie a Spitalului din Sighetu Marmatiei.

Pe considerent ca “nu era prezent” cand s-a comis abuzul reclamat de familia Chis, seful Politiei Salistea de Sus, comisar sef Alexandru Ulici, a refuzat sa faca declaratii pe marginea acuzei ca politistii din subordinea sa au comis un abuz impotriva unui localnic in varsta de 66 de ani.

Neoficial, surse din politia locala implicata in incident ne-au povestit ca barbatul a venit in sediul politiei, beat, si ca a facut scandal, vrand sa isi ia dosarul dintr-unul dintre dulapuri, iar ei, politistii, l-au incatusat si, pentru ca era agitat l-au dus la dispensar, de unde medicul a recomandat sa fie dus la sectia de psihiatrie.

Dus “la nebuni”, pentru ca era “beat si agitat”
Conform actului medical completat in Salistea de Sus, cel batut avea „tulburari mentale si de comportament legate de consumul de alcool si hipertensiune esentiala”. Adica, era baut si agitat, dar nu l-a lovit nimeni, au sustinut politistii. Niciunul dintre oamenii legii din localitate nu a putut sa explice cum barbatul a ajuns cu contuzii, escoriatii si o coasta fracturata.

Conform actului semnat de medicul legist Ion Caragata de la Serviciul Medico-Legal Judetean Maramures - cabinetul Sighetu Marmatiei, „leziunile au putut fi produse prin lovire cu si de corpuri dure”. Medicul legist mai precizeaza ca acestea “pot data din 3 ianuarie” si ca Gavrila Chis “necesita pentru vindecare 15-17 zile de ingrijiri medicale”.

„A fost abuz al politistilor: privare de libertate prin incatusare, batut cu bestialitate de cei trei politisti si internare cu forta la Psihiatrie. I-am reclamat la Parchet, la Dragomiresti. Si, mai mult de atata, a fost amendat pentru ca ar fi adus injurii politistilor si pentru ca a fost sub influenta bauturilor alcoolice, asa scrie pe procesul verbal. Dar politistii nu au probe!”- a sustinut Gavril Chis, fiul batranului.

Reorientarea hotilor din paduri

Padure (c) eMM.ro

Cresterea numarului de furturi din padurile private a fost confirmata si explicata de directorul Directiei Silvice Baia Mare, Mihai Sajerli. „In padurile statului si-n cele administrate de noi, presiunea a scazut enorm. De ce sa te complici cu padurarul, cand poti fura din proprietatile private pana te enervezi? Practic, hotii de lemn s-au reorientat spre acele paduri”, a mentionat Sajerli.

Inainte de 1989, in fondul forestier al Maramuresului erau inregistrate 263.000 de hectare, suprafata care cuprindea paduri, terenuri administrative si pepiniere. Dupa 1989, s-au dat trei legi pentru retrocedarea padurilor, in opinia specialistilor din silvicultura acestea starnind conflictele si furturile care dureaza si astazi.

Toate legile fondului funciar s-au dat pe interese, daca se dadeau pe vechiul amplasament, de la inceput, nu mai erau atatea scandaluri si hotii ca astazi”, a concluzionat directorul Directiei Silvice Baia Mare.

 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


1

Publicat la: 31 ianuarie 2011 ora: 21:02:41 de catre: ...
Bine si daca totul e clar, ce mai asteapta militienii?

2

Publicat la: 1 februarie 2011 ora: 17:51:35 de catre: taranist,de Maramures
Filicitari domnule director,jaful in padurile Romaniei,sa facut pe baza,modificari Legi 1/2000,de guvernul PSD,PRIN OG.102/2001,,CARE MODIFICA VECHIUL AMPLASAMENT,CU DE REGULA VECHIUL AMPLASAMENT,sunt dispus sa colaborez cu un ing,silvic responsabil si hotarat.pentru a scrie o carte ,despre jaful produs in padurile tari.pe baza unor Legi date anume,complice ,comisile locale de aplicare a legilor fondului forostier,avandui complici exp.top si instantele de judecata,finalizate de OS din zona.Este o lectie data iubitorilor de natura si adevaratilor meseriasi in domeniul silvic.Sunt sute de cazuri concrete cu CF facut ilegal,cu schitele de amplasament in proprietatea composesoratelor,sentinte cu CF faneata si prmeste padure,detine faneata si a primit padurea.Va asigur sincer ca padurea a fost taiata la proprietari ilegali,ei au investit bani pentru a primi padure si investitia trebuia recuperata urgent,sau era posibil identificarea falsului si urma pierdera paduri.Domnule director adevarati proprietari nu au taiat padurea.Sesizati organele de cercetare penale pentru sentinte date ilegal.

3

Publicat la: 3 februarie 2011 ora: 19:05:25 de catre: iugaga gavrila
zisul vlad ion e cel mai mare (...)(moderat) din saliste nime nu face nimic pna de ce nu se auto sesizeaza rusine parinti nostri au murit in razboi pt o palma de pamint iar acest afacerist cu fost presedinte al tribunalului dragomiresti au invirtit paduri si titluri false o sa ne adresem drepturilor omului si o sa cada multi asa sa le ajute dzeu

4

Publicat la: 13 februarie 2011 ora: 13:16:36 de catre: delicat
...mergeti domnilor ziariasti mai departe si publicati articolul la rubrica 112. CUCU, a furnizat lemne de foc pentru politie si parchet,ultimul contract a fost derulat pe anul 2009, cine vreti mai baieti sa-l cercetez cms.sef Ulici sau procurorul Berce. Amu' ce sa-i faca bietului om, sa-l pupe sau sa-l bata ? Voi ce ziceti ?

5

Publicat la: 13 februarie 2011 ora: 13:35:15 de catre: doru
Atentie Cataline, cum crezi ca s-a imbogatit cms.sef D.R. (...)(moderat), facand afaceri cu hotii... Este cel mai bogat om din IPJ Maramures, crezi ca il controleaza cineva... Nu uita, nu ai postat corect articolul, da-l pe 112 si ai sa vezi comentarii.Oamenii vorbesc si nu uita m-ai sunt astfel de plangeri impotriva lui CUCU ! Se practica la OS Dragomiresti,politie sau parchet...OMERTA !
dvv

6

Publicat la: 2 ianuarie 2012 ora: 18:02:09 de catre: sxvc
calmi

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.Sondaj de opinie[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Anunturi diverse MARAMURES
Transport,piatra concasata,nisip, balast,zavura,criblura,moloz,sort de balastiera, deseu cariera ,pamant vegetal,1,5 metri cub, cu masina de 3,5 t...
[ Citeste tot anuntul ]
Ultimele anunturi diverse gratuite
[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Locuri de munca MARAMURES
Societatea S.C. Orizont S.R.L. angajeaza conducator auto, transport international marfa - sofer tir. CV-urile se trimit la adresa de e-mail : horea...
[ citeste tot anuntul ]
Locuri de munca MARAMURES
Impecadium Group - Constructii industriale si civile angajeaza: lacatus structuri metalice, fierar betonist, dulgher, finisor. Conditii avantajoase, ...
[ citeste tot anuntul ]
Locuri de munca MARAMURES
SC FOOD DISTRIBUTIONE SRL angajeaza contabil. Cerinte: studii superioare economice, experienta in domeniu minim 5 ani. Atributii: evident contab...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele Locuri de munca
AGENT LIVRARE/VANZARE
Postat in categoria Comert
Caut programator,web designer!
Postat in categoria IT
AGENT LIVRARE/VANZARE
Postat in categoria Transporturi
MARKETING MANAGER
Postat in categoria Comert
MARKETING MANAGER
Postat in categoria Marketing
[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]