Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


23.04.2014 13:28:15

Euro - 4,4698 lei


Dolar SUA - 3,2292 lei

Lira - 5,4255 lei

Aur (gr.) - 133,2719 lei



Foto soare si noriVezi VIDEO

24 aprilie
Max: 18/ 24 grade Celsius
Min:  7/ 11 grade Celsius 

Ziua de maine aduce vreme inchisa, cu cer predominant noros in toate zonele Maramuresului. Potrivit prognozelor ploile nu lipsesc din peisaj, astfel ca vor fi perioade in care acestea isi vor face simtita prezenta. Temperaturile raman ridicate pentru acesta perioada. La pranz ele se vor incadra intre 18 si 24 de grade Celsius. Vor fi 24 de grade in Baia Mare si Sighet, 23 de grade la Seini, 21 de grade in Targu Lapus, iar la Cavnic si Borsa termometrele vor arata 18 grade Celsius.

Baia Mare: Se anunta vreme schimbatoare, dar calda pentru urmatoarele doua zile in Baia Mare.Vineri cerul va fi predominant noros, iar sambata apar din nou ploile si ocazional burnita. La pranz maximele termice vor oscila in jurul valorii de 23 de grade, in timp ce noaptea vor fi cel putin 5 grade Celsius.
 
Sighetu Marmatiei: In Sighetu Marmatiei vremea va fi calda, dar schimbatoare in urmatoarele doua zile. Predominant noros va fi vineri cerul, in timp ce sambata norii se inmultesc si aduc si ploi, iar ocazional chiar si bunita. In zona sunt asteptate maxime termice de 23 de grade Celsius. Noaptea nu se vor inregistra mai mult de 10 grade Celsius.

Borsa: Vreme inchisa cu cer predominant noros va fi vineri in Borsa. Metorologii spun ca in zona sambata ploile vor fi prezente, iar vantul va sufla cu unele intensificari. Temperaturile maxime nu vor depasi la pranz valoarea de 17 grade, in timp ce noaptea minimele pot cobori pana la 1 grad Celsius.

Cavnic: Si la Cavnic vremea va fi in general inchisa in urmatoarele doua zile. Joi cerul va fi predominant noros, iar sambata ploile si ocazional burnita isi vor face simtita prezenta. Maximele termice in zona nu vor depasi valoarea de 17 grade Celsius, in timp ce noaptea minimele pot cobori pana la 4 grade Celsius.   

Targu Lapus: Cer predominant noros si vant slab spun meteorologii ca sunt asteptate vineri in Targu Lapus. Sambata insa si in acesta zona revin ploile. Vantul va sufla cel mult moderat, iar maximele termice raman comparabile cu cele din zilele precedente. Sunt astepate la pranz cel mult 21 de grade, iar noaptea minime de 8 grade Celsius.

Seini: Vreme inchisa, cu cer acoperit va fi atat vineri, cat si sambata in Seini. Metorologii spun ca vineri ploile lipsesc din prognoza, insa sambata acestea revin, iar ocazional poate sa cada si burnita. In zona se vor inregistra maxime termice de 22 de grade Celsius, in timp ce noaptea vor fi minime de cele mult 9 grade Celsius.



GHID - AGENDA ZILEI
Vopsirea oualor de Pasti cu coji de ceapa, sfecla ori frunze de nuc
01:25:53 25 aprilie 2008  | autor:  eMM.ro

Oua rosii de PasteOdinioara, maramuresencele nu au avut nevoie de coloranti chimici ca sa isi vopseasca ouale de Pasti, folosind plante pentru a obtine rosu, galben, verde sau albastru, utilizand aproape aceleasi tehnici pentru vopsirea lanii. Acestea fierbeau frunzele, florile, coaja sau tulpina plantelor impreuna cu ouale. Se foloseau coaja de ceapa rosie sau floarea de bujor pentru culoarea rosie, secara cruda de primavara, izma sau frunza de mesteacan pentru culoarea verde, coaja de mar sau galbenele pentru culoarea galbena si frunza de nuc pentru culoarea cafenie.

Culori care pot fi obtinute din plante:
Rosu deschis: coaja de ceapa rosie, sfecla proaspata, floare de bujor
Portocaliu: coaja de ceapa alba, morcovi
Galben: morcovi, flori de galbenele, coaja de mar, coaja de portocale sau lamaie, morcovi
Verde: secara cruda de primavara, menta, frunze de mesteacan, foi de spanac
Albastru: frunze de varza rosie
Maro: frunze de nuc, ceai negru sau cafea

Retete batranesti
Regula era aceea de folosire a unor oua cu coaja alba, pentru ca de acestea se prinde mai bine pigmentul. O alta indicatie ar fi ca ouale sa fie curate bine de grasime, prin urmare inainte de fierbere ouale este bine ca acestea sa fie spalate cu detergent de vase si clatite bine sub jet de apa.

Oua vopsite naturalVopsitul oualor cu coji de ceapa
Pentru vopsitul a 15 oua e nevoie de cojile de la cinci cepe mari. Se pun intr-o oala de 2 -3 l, care are interiorul inchis la culoare, pentru ca oala se poate pata. Se adauga doua linguri de otet (fixeaza culoarea) si se lasa la fiert vreo 15 min., la foc mic, ca sa nu crape. Ouale se scot pe o farfurie cu o lingura de lemn si se lasa la scurs si racit, fara sa se stearga. Dupa ce sunt uscate, se ung cu slanina sau ulei pentru luciu.

La o alta metoda de vopsit se folosesc cojile de la 1 kg. de ceapa rosie, care se lasa la inmuiat de pe o zi pe alta (aproximativ 12 ore) intr-un vas acoperit. A doua zi, se fierb ouale 10-15 minute impreuna cu cojile de ceapa si 1 lingura de otet pentru fixarea culorii, dupa care mai sunt lasate in lichid pana se obtine nuanta dorita.

Vopsitul oualor cu cafea
Cafea da o nuanta maronie oualor, iar pentru aceasta se fierb 5-6 linguri de cafea intr-un vas suficient de mare ca sa nu dea in foc. Se adauga ouale, care se fierb circa 10-15 minute. In functie de durata cat sunt tinute in apa, ouale se coloreaza mai mult, iar moroul devine mai intens. De asemenea, un trebuie uitata lingura de otet, ”ingredientul” nelipsit din retetele de vopsire pentru ouale de Paste.

Vopsitul oualor cu sfecla rosie
Doua bucati de sfecla se taie cuburi si se pun intr-un litru de apa. Se adauga doua linguri de otet alb si se lasa la fiert 10-15 minute. Daca sfecla este lasata pera mult la fiert culoarea devine maronie. Se opreste focul cand apa capata o culoare rubinie, dupa care se strecoara. Ouale fierte in prealabil 5-7 minute se pun in zeama de sfecla si se lasa pana capata culoare dorita (uneori poate sa dureze si o noapte). Pentru o fixare mai rapida a culorii se pot fierbe ouale impreuna cu sflecla, dar exista riscul ca ele sa se sparga ori sa se crape. Important ca ouale sa fie verificate din cand in cand ca sa nu se inchida prea tare la culoare.

Vopsitul oualor cu varza rosie
O varza rosie mica se toaca si se pune la fiert intr-un litru si jumatate de apa cu doua linguri de otet si se fierbe 15-20 minute. Zeama se coloreaza in rosu inchis la inceput, pe urma capata o nuanta mov-violet, iar la final devine albastra. Ouale se pot pune la fiert si impreuna cu varza, caz in care se poate ca acestea sa un se coloreze uniform. In schimb, se pot prinde bucatele mici de varza, care pot sa creeze modele interesante pe ele. O alta metoda este aceea de a strecura zeama de varza si a pune in ea ouale fierte in prealabil. In cateva ore se poate obtine o culoare placuta albastra, aproape turcoaz, pe circa 10-15 oua.

Sfaturi pentru vopsirea oualor
Pentru ca ouale sa fie vopsite perfect, batranele spuneau ca e bine sa aiba coaja neteda si curata. Mai nou, gospodinele obisnuiesc sa le spele cu detergent pentru vase inainte sa le puna la fiert. In apa, se pun 1-2 liguri de sare si 1-2 linguri de otet, iar cand da in clocot se lasa ouale la fiert circa 5 minute ori 7 minute pentru cele care le vor foarte tari. Daca ouale puse la fiert sunt bej - otetul le poate albi, dar acest lucru nu e un motiv de panica. Cand sunt gata, se scot cu o spumiera ori o lingura din lemn si se lasa sa se racoreasca un pic, dar nu prea mult, cel mai bine pe un cofrag.

Citeste si:

Ce a fost mai intai: Oul sau gaina?
Oua de Paste: legende, metode traditionale de vopsit, tehnici de incondeiere in Maramures

25 aprilie 2008

Prajituri delicioase de Paste, retete de cozonac si pasca
24 aprilie 2008

Felicitari de Paste - mesaje, sms-uri, poezii, urari de Pasti
24 aprilie 2008

Obicei popular de Pasti in Maramures
”Udatoriul” din Surdesti – sarbatoarea vietii in a doua zi de Paste

22 aprilie 2008


 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


1

Publicat la: 18 aprilie 2009 ora: 12:55:58 de catre: angela
Eu sunt studenta in Paris, si nu voi fi acasa de Paste. Am cautat peste tot pe aici vopsea de oua, insa pentru ca francezii nu au o astfel de traditie nu am gasit. Articolul e foarte util si chiar o sa merg sa cumpar ceapa rosie! Paste fericit si multa sanatate!

2

Publicat la: 13 aprilie 2011 ora: 13:15:19 de catre: lili
cum se vopsesc cu creponata ouale?

3

Publicat la: 14 aprilie 2011 ora: 09:33:15 de catre: Marcel
Ehehe, la mine nu-s Pastile, daca nu fac oua in coji de ceapa! Binenteles ca fac si cu coloranti, insa coaja de ceapa e la locul ei! Locuiesc la sat, iar inainte de a vopsi ouale, culeg din livada diverse plante (trifoi si altele), pun cate una sau doua pe un ou, leg cu un tifon, ca sa stea pe respectivul ou, abia apoi le fierb! Oul iese rosu, iar pe el ramane imprimata, cu galben, figura plantei! Dupa ce se scurg de apa, le dau un lustru cu o bucata de slanina! Astfel, vor fi stralucitoare! Si ca un umor negru, nu-i exclus sa vina UE sa spuna ca aceste coji de ceapa sunt toxice si sa ne interzica folosirea lor! :))

4

Publicat la: 23 aprilie 2011 ora: 00:38:54 de catre: Mihai
Va multumesc pentru informatie foarte utila.Sunt din Basarabia de chind ma tin minte bunica vopsea ouale de Pasti cu cogi de ceapa. Nu stieam ca ceapa alba da culoarea galben portocalie si varza rosie culoarea albastra. La Milano Biserica Ortodoxa Romana sfintim si noi ca crestinii Pasca purtind acasa Lumina Invierii in paharute rosii , galbene, albastre – Tricolorul nostru. Este o frumusete indescrivibila chind intilnesti conationalii nostri duchind acasa Lumina Invierii. Mane o sa incerc sa vopsesc ouale de Paste in culorile tricolorului – rosu, galben si albastru . Paste fericit la toata lumea.

5

Publicat la: 14 aprilie 2012 ora: 14:41:52 de catre: JJ
nu pot sa inteleg de ce am vopsi ouale cu vopsea din comert? de ce, cand ceapa rosie nu are substante chimice si in plus e...traditionala. oamenii au uitat complet, de cand cu americanizarea asta, de traditiile romanesti, care sunt atat de frumoase si cel putin sunt ale noastre. In loc sa ne mandrim cu ce avem...... multumesc mult pt articol, "se mai cultiveaza lumile"

6

Publicat la: 16 aprilie 2012 ora: 04:59:18 de catre: Mia
Am incercat reteta de inrosire a oualor cu sfecla rosie. Nu mi-a iesit. Am lasat ouale in zeama peste noapte si nu s-au inrosit. Au capatat o culoare departe de ceva placut. Nu as mai incerca si nici nu as sfatui pe nimeni sa incerce. Sau poate am gresit undeva? Am pus doua sfecle taiate cubulete intr-un litru de apa si am adaugat 2 linguri otet. Am lasat la fiert 13-14 min (de cand a incaput sa clocoteasca apa). Intre timp am fiert ouale in apa cu sare :D (asta sa fi fost greseala?!?). Le-am scos pe servet. Am scos bucatile de sfecla din zeama, am lasat zeama vreo 10-15 minute la racorit, apoi am adaugat ouale. Au stat in zeama asta 16 ore!!!! Rezultatul: oua invinetite, un vinetiu foarte deschis. Ciudat e ca daca iau din zeama si pun pe servet, zeama are o culoare foarte placuta. Ma intreb unde am gresit???

7

Publicat la: 3 mai 2013 ora: 20:18:39 de catre: 6elvira radu
carmin, dr. oetcher, cea mai mare porcarie comerciala. nu va pacaliti, luati orice alta gama. eu am dat 6 lei pe o vopsea sidefata, si acum ma duc in noapte sa caut o vopsea buna, nu o porcarie cum este asta.
oua

8

Publicat la: 4 mai 2013 ora: 09:09:23 de catre: UNQLU' showman
apelati la nepotu showman,asa de bine va stie vopsi ouale ceva de groaza,foloseste numai zeama de la urzica,si mie mi le-a vopsit astazi.

9

Publicat la: 18 aprilie 2014 ora: 17:23:58 de catre: Nadina
Pentru Mia cu comentariu publicat in 2012: ouale se fierb laolalta cu sfecla; nu separat si apoi sa se puna in zeama fiarta de la sfecla... logic ca nu a prins culoare! Si, de altfel, nu stiu de cene sfatuieste in articol sa facem asa; cel mai bine e sa se fiarba ouale impreuna cu ingredientele care dau coloritul frumos. :) Multa bafta!

10

Publicat la: 18 aprilie 2014 ora: 17:28:31 de catre: Nadina
De cand ma stiu mama si bunica faceau ouale cu ceapa; de care aveau, galbena, rosie, nu conta, ca ieseau frumoase. Acum ca sunt si eu la casa mea, am pastrat traditia si o voi pastra cat voi trai! De ce sa ma intoxic cu colorant?? Cand pot strange vreo luna intr-o punguta foile de la ceapa sau, mai bine, o curat de foile care cad pe cea din camara... Ouale ies frumoase daca le pun si ceva frunze de plante de prin gradina sau cate o papadie, pe care le fixez invaluind oul si planta fixata pe el intr-o pereche de ciorapi la care s-a tras firul si nu-l mai folosesc, prin urmare. He, he, cate oua pot inveli intr-o pereche de ciorapi.... :)) Ies niste oua grozave, cineva vorbeste mai sus de aceeasi metoda, dar cu tifon. :D

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.



Sondaj de opinie



Oferta speciala
Caut spatiu pentru laborator, 150 mp. Ofer chirie 150 euro. Conditii: spatiu cu doua intrari + utilitati ...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele anunturi imobiliare gratuite
[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Anunturi auto MARAMURES
Vand Citroen C3, diesel, motor 1,4 cmc, 50 kw, an fabricatie 2006. Masina este impecabila si tehnic si vizual. Pret 2.900 Euro. Telefon 0728.180.690 ...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele anunturi auto gratuite
[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]