Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


15.04.2014 13:02:29
Euro - 4,4646 lei

Dolar SUA - 3,2342 lei

Lira - 5,4090 lei

Aur (gr.) - 136,4250 leiFoto soare si noriVezi VIDEO

16 aprilie
Max:  7/ 13 grade Celsius
Min:   0/ 3 grade Celsius 


Vreme instabila, cu cer mai mult acoperit va fi maine peste tot in judet. Va fi si mai rece decat zilele precedente, iar ploile nu vor lipsi din prognoza. In zona inalta a judetului acestea pot fi chiar sub forma de ninsoare. Sunt asteptate la pranz maxime termice de 13 grade in Baia Mare si Sighet, 12 grade vor fi la Seini, 10 grade sunt asteptate la Targu Lapus, 7 grade vor fi la Cavnic, iar in Borsa mercurul termometrelor nu va arata mai mult de 5 grade Celsius.

Baia Mare:
In urmatoarele doua zile in Baia Mare vremea se incalzeste, iar precipitatiile vor lipsi. Partial insorit va fi joi cerul, in timp ce vineri norii vor fi doar sporadici. Spun meteorologii ca mercurul din termometre va arata la pranz pana la 21 de grade Celsius, iar noaptea se astepta pana la 10 grade Celsius.

Sighetu Marmatiei: Se face vreme in general frumoasa si la Sighetu Marmatiei. Joi cerul va fi partial insorit, insa vineri norii vor fi sporadici si vor brazda cerul doar din cand in cand. Si in acesta zona temperaturile cresc, astfel ca vineri la pranz vor fi in jur de 20 de grade, iar noaptea se vor inregistra cel mult 9 grade Celsius.

Borsa: Vreme schimbatoare este asteptata in Borsa in urmatoarele doua zile. Joi cerul va fi predominant noros. Vineri insa se mai deschide, astfel ca soarele iese din cand in cand de dupa nori. Precipitaiile lipsesc din prognoza, iar maximele termice vor creste astfel incat la pranz sunt asteptate in jur de 13 grade, iar noaptea minime de pana la 6 grade Celsius.

Cavnic: La Cavnic este asteptata vreme in general frumoasa in urmatoarele doua zile. Joi cerul va fi variabil, iar vineri predominant insorit. Mercurul din termometre va arata la pranz pana la 15 grade, in timp ce minimele pot cobori pana la 5 grade Celsius.

Targu Lapus: Cer partial acoperit va fi joi in Targu Lapus. Vineri cerul se mai degajeaza, astfel incat vor fi perioade in care soarele va straluci, dar se vor ivi si nori din cand in cand. La pranz vor fi cel mult 18 grade Celsius, in timp ce noaptea termometrele nu vor arata mai mult de 9 grade Celsius.

Seini: Vreme in general frumoasa, cu cer mai mult senin este asteptata la Seini in urmatoarele doua zile. Metorologii spun ca din cand in cand se vor ivi si cativa nori. Se incalzeste si in acesta zona, astfel ca la pranz vor fi pana la 19 grade Celsius, in timp ce noaptea termometrele pot arata cel mult 9 grade Celsius.Cultura
GRAMATICA ONLINE – CUM E CORECT – “A lua la cunostinta” sau “a aduce la cunostinta”?
00:22:07 28 august 2012  | autor:  Monica Pop

Foto tablaExpresia “a lua la cunostinta” este foarte des intalnita printre vorbitori, cu toate ca varianta corecta, consemnata in majoritatea dictionarelor limbii romane, este “a aduce la cunostinta”, cu sensul de “ a informa pe cineva despre un lucru, a instiinta”. Potrivit lingvistilor, vorbitorii au fost “influentati de expresia corecta «a aduce la cunostinta». Prin simetria dintre a oferi si a primi, ei au căutat ca si formal cele doua spuse sa fie simetrice (vezi George Pruteanu – “Doar o vorba sa-ti mai spun”).

Consultand dictionarele, constatam ca singurele expresii admise in acest caz sunt: “a lua cunostinta de ceva sau a avea cunostinta de un lucru”, cu sensul de “a fi informat”, “ a sti”, “a se pune la curent cu ceva” ce pot aparea in contexte ca: “Am luat cunostinta de acuzatiile care mi se aduc” sau “Aveau cunostinta de faptul ca era lipsit de modestie”. Se observa, insa, ca ultima expresie, “a avea cunostinta”, pierde din ce in ce mai mult teren, fiind inlocuita cu termeni sinonimici (constientiza, stia).

“A aduce (ceva) la cunostinta (cuiva) ” sau “ a aduce la cunostinta publica” - cu sensurile de a informa pe cineva, a face cunoscut sau a da de stire tuturor (despre un anumit lucru) – sunt singurele variante acceptate – cel putin pana in acest moment - de normele literare. In concluzie, doar a doua expresie din titlu este corecta (exemplu in context – “A adus la cunostinta Maiestatii Sale ca poate sa rezolve problema”).

 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


1

Publicat la: 29 august 2012 ora: 14:03:00 de catre: d
Sarutmana, Puteti sa-mi spuneti, va rog, cum e corect: "Stimate Domnule" sau "Stimate Domn". Eu intotdeauna consideram ca e corect "Stimate Domn" dar acum nu mai sunt sigur. Va multumesc.

2

Publicat la: 9 noiembrie 2012 ora: 14:42:56 de catre: anca
cum se scrie corect saizecimii sau sasezecimii

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.Sondaj de opinie[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Anunturi auto MARAMURES
Vand Citroen C3, diesel, motor 1,4 cmc, 50 kw, an fabricatie 2006. Masina este impecabila si tehnic si vizual. Pret 2.900 Euro. Telefon 0728.180.690 ...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele anunturi auto gratuite
[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
PHOTO CAFFE FACE ANGAJARI IN ACEASTA PERIOADA. POSTURILE SUNT PENTRU BARMAN-OSPATAR, IAR CV-URILE CELOR INTERESATI SUNT ASTEPTATE LA SEDIUL DE PE ALEE...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele Locuri de munca
Designer grafic
Postat in categoria Alte joburi
[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]