Un grup de cercetatori americani a descoperit ca utilizarea unui bactericid in procesarea alimentelor poate ajuta la reducerea prezentei bacteriei E.coli, potrivit unui studiu publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) si citata de EFE.
Bacteria Escherichiacoli, cunoscuta ca E.coli, este una din principalele cauze de infectii bacteriene din intreaga lume, care provoaca, doar in SUA, 100.000 de imbolnaviri, 3.000 de spitalizari, si 90 de morti, potrivit cercetatorilor.
Aceste infectii sunt legate de consumul de alimente de origine animala sau vegetala contaminate cu E.coli.
In prezent nu exista „metode eficiente” impotriva acestei bacterii, in afara de masurile de igiena obisnuite precum spalarea mainilor inainte de prepararea alimentelor sau gatitul la foc al produselor de origine animala.
Colicina este un bactericid, un antimicrobian de natura proteica foarte activ impotriva infectiilor patogene produse de tulpinile de E.coli, care inhiba sau anihileaza dezvoltarea altor tulpini.
Cercetatorii propun utilizarea colicinei in procesarea alimentelor de origine animala si vegetala. Numeroase experimente realizate pe produse din carne si vegetale comestibile — de exemplu spanacul — au demonstrat ca este „foarte activa” impotriva principalelor tulpini de E.coli.
Bacteria E.coli se gaseste in mod normal in intestinul omului si cel al animalelor. Bacteria poate provoca infectii intestinale si extraintestinale, in general grave, precum infectii ale aparatului excretor, cailor urinare, cistite, meningite, peritionite, mastite, septicemii si pneumonie.
Sursa: Agerpres